Achtste etappe legt verhoudingen bloot: hoe verhielden Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step zich ten opzichte van elkaar?

In de achtste etappe ontstonden eindelijk wat verschillen tussen de klassementsrenners. Hoe deden de ploegen het in de achtste rit?

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 7

Op een steil stuk besloot Jumbo-Visma het toch eens hard te maken tijdens de achtste etappe. Koen Bouwman trok flink door, maar ondertussen zaten nog vijf renners van Soudal Quick-Step in zijn wiel. Weliswaar op hangen en wurgen, maar ze zaten er wel. Hoe deden de ploegen van topfavorieten Roglic en Evenepoel het verder in de etappe naar Fossombrone?

Soudal Quick-Step

Hoewel Evenepoel veertien seconden verloor en de Belgische ploeg onlangs nog haarscheurtjes toonde, stond Soudal Quick-Step er in de achtste etappe. Davide Ballerini en Josef Cerny eindigden logischerwijs in de bus, terwijl de gehavende Pieter Serry op een kwartier binnenkwam van de klassementsrenners. Hij zou normaal iets langer meekunnen, maar Serry kampt met een kneuzing aan zijn arm.

Toch kan Evenepoel tevreden zijn, want Louis Vervaeke (53ste), Ilan Van Wilder (47ste), Jan Hirt (44ste) en Mattia Cattaneo (39ste) gingen lang mee met hun kopman. Zij zaten niet ver achter de schaduwfavorieten. Cattaneo zat zo'n anderhalve minuut achter zijn kopman, Hirt twee minuten en Van Wilder een kleine drie minuten.

Jumbo-Visma

Jumbo-Visma kende een chaotische aanloop naar de Giro d'Italia met coronagevallen van Tobias Foss en Robert Gesink, die zich specifiek hadden voorbereid op de Italiaanse ronde. Nu heeft een aantal renners dat niet, en dat is te zien. Meesterknecht Sepp Kuss zat een minuut achter kopman Roglic, terwijl de Amerikaan normaalgesproken beter tot zijn recht komt in het absolute hooggebergte.

Zo'n anderhalve minuut achter Roglic: Koen Bouwman. De Achterhoeker is ook weer duidelijk op het niveau van vorig jaar en gaat een uitstekende knecht zijn van de Sloveen. Wie ook veel werk deed onderweg was de jonge Michel Hessmann. De Duitser legde het tempo hoog op een van de steile klimmetje en eindigde uiteindelijk een kleine vijf minuten na Roglic.

Dan heeft Roglic ook nog Edoardo Affini, Thomas Gloag, Rohan Dennis en Sam Oomen tot zijn beschikking. De eerste doet zijn werk uitstekend, maar de andere drie zouden normaalgesproken meer moeten kunnen betekenen in de heuvel- en bergetappes. Alle drie finishten zo'n kwartier achter Roglic in de achtste etappe. Een kanttekening: zij werden op het laatste moment ingevlogen.

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023