Evenepoel slaat dubbelsag in Giro-tijdrit na spannende strijd: Roglic 17 seconden langzamer

Remco Evenepoel was de beste in de negende etappe van de Giro, hij won de tijdrit met minimale verschillen ten opzichte van Thomas en Hart, Roglic geeft zeventien seconden toe.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 9

In de negende etappe van de Giro was het tijd voor alweer de tweede strijd tegen de klok. De 35 kilometer lange tijdrit van Savignano sul Rubicone naar Cesena was uiteraard een belangrijke afspraak voor de mannen met ambities in het klassement. De tijdrit kenmerkte zich door een aantal venijnige bochten en lange stroken rechtuit, bovendien regende het de gehele pijpenstelen. De renners moesten dus behoedzaam rijden.

Na een aantal inleidende beschietingen zette Edoardo Affini een eerste richttijd neer voor de toppers. De Italiaan van Jumbo-Vima volbracht de opdracht in 42"41. Maar naarmate de dag vorderde zou het natuurlijk nog veel sneller gaan.

Klassementsrenners trekken ten strijde

Onder andere Bauke Mollema zat even op de hotseat met een tijd van 42"23. Maar niet veel later werd deze tijd verpulverd door Stefan Küng, die na 41 minuten en 28 seconden over de meet kwam. Arensman kende een vliegende start in zijn race tegen de klok, maar in het laatste stuk verloor hij toch nog twintig seconden op Küng.

Het was echter nog altijd wachten op de groten der aarde. Vooraf ging men uit van een monsterzege voor Evenepoel, maar de Belg was niet in opperbeste doen. Hoewel de renner van Soudal-Quickstep beslag legde op de etappezege, was hij slechts een seconde sneller dan nummer twee Geraint Thomas, en twee seconden sneller dan Geoghegan Hart. Roglic was ook in staat om de schade te beperken en verloor slechts zeventien seconden.

De tijdwinst bleef dus beperkt, maar Evenepoel heeft de roze trui wel weer in handen. Andreas Leknessund kon het bij lange na niet bolwerken en moest de roze trui afstaan nadat de Noor ruim een minuut langer over de tijdrit deed. Maandag staat de eerste rustdag van deze Giro op de planning.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023