Roglic vs. INEOS: dit zijn de scenario's

Nu Evenepoel niet langer deel uitmaakt van de Giro, staat de wedstrijd op zijn kop. Wij gaan uit van een spannende strijd tussen Roglic en INEOS Grenadiers.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 8

De coronabesmetting van Remco Evenepoel heeft voor de nodige oproer gezorgd in het Giropeloton. De Belg stond fier aan de leiding, maar moest als gevolg van een positieve test vroegtijdig de strijd staken.

Zodoende staat de wedstrijd nu op z'n kop en stevenen we af op een strijd tussen INEOS Grenadiers, de ploeg van klassementsleider Geraint Thomas en de verrassend sterke Tao Geoghegan Hart, en Jumbo-Visma, de ploeg van Primoz Roglic. Dit zijn drie mogelijke scenario's voor het restant van de Giro.

1) INEOS buit het numerieke (en kwalitatieve) voordeel uit

INEOS Grenadiers is in de breedte veruit de sterkste ploeg. Naast leider Thomas beschikken ze ook nog over een aantal sterke schaduwkopmannen zoals Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov, om nog maar te zwijgen over Nederlands hoop in bange dagen Thymen Arensman en de degelijke klimknecht Laurens de Plus.

Alle berggeiten van INEOS staan momenteel nog kort in het klassement. Primoz Roglic heeft met Koen Bouwman en Sepp Kuss natuurlijk ook prima knechten. Maar, mede door de vele coronagevallen waar Jumbo voorafgaand aan de Giro mee te maken kreeg, oogt de ploeg in de breedte minder sterk dan INEOS.

Wanneer de koers weer de bergen intrekt, kan het overtal van INEOS ervoor zorgen dat Roglic in een lastig pakket terechtkomt. Hij kan natuurlijk niet alle aanvallen pareren, ook bij Roglic raakt de tank dan op een zeker moment leeg.

Daarom is het aannemelijk dat de Britse formatie met de winst aan de haal gaat, maar alleen als ze het slim uitspelen door bijvoorbeeld eerst Sivakov en Arensman in de vlucht mee te sturen en daarna Geoghegan Hart en Thomas om en om laten aanvallen.

2) Roglic overklast de concurrentie

Dat gezegd hebbende mogen we de Sloveen natuurlijk niet uitvlakken. Roglic heeft de wielerwereld wel vaker versteld doen staan, wie weet kan hij andermaal een groots nummer opvoeren. Hij verkeert in elk geval in goede vorm, aan zijn klimcapaciteiten zal het niet liggen. Bovendien is de derde week zo ontzettend zwaar dat het daar waarschijnlijk toch zal uitmonden in een man-tegen-man gevecht.

En mocht Roglic toch op achterstand staan na de bergritten in lijn, dan wacht er in etappe 20 ook nog een loodzware klimtijdrit. Daar ontstaan sowieso grote tijdverschillen, Roglic kan daar in goede doen nog zo een minuut goedmaken. De strijd is dus pas beslist als de dikke dame zingt.

3) Iemand anders legt beslag op eindwinst

Hoewel Roglic en Thomas of Geoghegan Hart veruit de beste papieren hebben voor de overwinning, is het niet uitgesloten dat iemand uit onverwachte hoek de wedstrijd op zijn naam schrijft. Er zijn meer renners die zich nog steeds kansrijk achten.

Een goed voorbeeld daarvan is Joao Almeida, de Portugees van Team UAE Emirates staat momenteel slechts 22 seconden achter op Thomas en is dus nog steeds in de race. UAE kan ook nog de kaart spelen van Jay Vine, de Australiër staat ook nog steeds kort en beschikt over uitstekende klimersbenen.

Nog een ploeg om rekening mee te houden: BORA-hansgrohe. De Duitse formatie heeft met Aleksandr Vlasov en Lennard Kämna twee renners in de top tien staan, wellicht kunnen zij nog iets uit de hoge hoed toveren. Beide coureurs staan erom bekend dat ze een goede derde week in de benen hebben.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023