Windstoten, regen en kans op aardverschuivingen in Giro, maar rit gaat door zoals gepland

Het Giropeloton wordt geteisterd door slecht weer en ziekte, maar de organisatie kent vooralsnog geen genade.

Women's Tour of Britain stage 2

Na een welverdiende rustdag, stappen de renners vandaag weer op voor de tiende Giro-etappe van Scandiano naar Viareggio. De deelnemers krijgen echter niet de kans om weer rustig in het ritme te komen, het is noodweer in Italië en er werd lange tijd overleg gepleegd over het al dan niet inkorten van de etappe.

Bovenop de enige klim in de etappe van vandaag zou het namelijk zeer koud zijn, om en nabij de drie graden. Bovendien is er veel regen voorspeld en is er sprake van rukwinden tot wel 80 km/u. Ook is er bovenop de berg kans op aardverschuivingen.

Dat zijn geen prettige omstandigheden om in te koersen, maar Jumbo-Visma ploegleider Arthur van Dongen is voorbereid op elk scenario. "Wij zijn voorbereid op een volledige etappe. Zolang de wegen begaanbaar zijn, begrijp ik dat de organisatie de rit niet inkort of afgelast", vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Vakbondsleider Adam Hansen denkt daar iets anders over. Volgens hem had een meerderheid van de renners de rit in willen korten.

Het compromis lijkt nu te zijn dat de ploegbussen achter de renners aanrijden zodat ze eventueel kunnen instappen als het echt te gortig wordt. In de laatste 70 kilometer is het vlak en rijden ze niet meer op hoogte, dus daar kan sowieso gekoerst worden.

Veel uitvallers

Vanochtend werd bekend dat er weer een flinke rits renners ziek naar huis moest, Corona- en griepvirussen razen als een malle door het peloton. Liefst negen renners gaven op voorafgaand aan de start van de etappe van vandaag. Inmiddels zijn de renners vertrokken en lijkt het erop dat de renners het volledige traject afwerken.

Giro d'Italia
  • photo SWPix/Cor Vos © 2021