Giro | Finishen waar Fausto Coppi stierf. Alles wat je moet weten over etappe 11: Camaiore-Tortona

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

In Tortona werd ook gefinisht in de Giro van Dumoulin (2017). Toen won Gaviria er de sprint van de dertiende etappe van Reggio Emilia naar Tortona.

Drie dagen eerder had Dumoulin de roze leiderstrui veroverd door winst in de tijdrit in Umbria naar Montefalco. Twee dagen voor het einde was hij hem even kwijt aan Quintana maar in de slottijdrit in Milaan greep hij hem terug en verwierf de eerste en nog steeds enige, Nederlandse Giro-winnaar voor eeuwige roem in Italië.

Vandaag zullen de colletjes niet voor veel afsplitsing zorgen, het zijn allen klimmetjes van ruim vier procent stijgingsgraad. De eerste twee zijn nog wel wat langer, circa tien kilometer klimmen. Na 79 kilometer is er de Passo del Bracco en de tweede klim is de Colle di Boasi is.

De laatste klim, de Passo della Castagnola, is maar vijf kilometer lang, maar is al op 40 kilometer van de streep, de verwachting is dan ook dat een sprint van een grote groep in Tortona de etappezege betwist. Of haalt de vlucht het over het geaccenditeerde terrein?

Historie en omgeving

De renners zien vandaag drie verschillende bestuursregio’s, ze rijden van de regio Toscane via de regio Ligurie naar de regio Piemonte. Ze vertrekken uit Camaiore in de Apuaanse Alpen zoals de Apennijnen in deze streek worden genoemd en gaan via de kustlijn noordwestelijk.

In de eerste tientallen kilometers zien de renners rechts de heuvels van het bekende Carrara-marmer. La Spezia laten ze links liggen en rijden via de Passo del Bracco terug naar de kust. De 613 meter hoge pas lag al op het parkoers van de eerste Giro in 1909, is al een twintigtal keren in de Giro opgenomen en in 2009 legde Menchov er in een tijdrit de basis voor zijn eindoverwinning.

Na de pas rijden ze bij Sestri Levante nog evan langs de zee en laten het weelderig toeristisch gebied van de Cinque Terre voor wat het is om dan definitief via de heuvels richting Tortona te trekken, over de Colle di Boasi en de Passo della Castagnola.

Tortona blijft in de harten van de Italianen, omdat de campionissimo Fausto Coppi er in het plaatselijke ziekenhuis op 2 januari 1960 overleed.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS