Giro | Klimmetje onder de rook van Turijn! Alles wat je moet weten over etappe 12: Bra-Rivoli

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Na 23 jaar vertrekt de Giro weer eens uit Bra, in 1999 was het voor een bergrit over de Fauniera gewonnen door Paolo Savoldelli dankzij zijn gekende fenomenale afdaling. Als tweede arriveerde Marco Pantani die er de roze leiderstrui veroverde en hield tot zijn te hoge hematocrietwaarde in Madonna di Campiglio een week later.

Rivoli is voor het eerst aankomstplaats in 106 Giro’s. Na een eerste passage aan de aankomstlijn rijden ze nog langs Avigliana met een mooi uitzicht op zijn twee meertjes, maar wordt het pittig over de Colle Braida.

Die werd in de Giro voor het eerst beklommen in 1991 toen de Spanjaard Gaston Crespa Inaki als eerste boven kwam. De laatste keer was in 2019, toen de Rus Zakarin de etappe naar Ceresole Reale won. Met zijn vijf kilometer lengte tegen een stijgingspercentage van ruim acht procent is de Colle Braida ideaal terrein voor aanvallers die de ritzege ambiëren.

Op de top bij het gebedshuis van San Michele is er nog 29 kilometer te koersen tot de aankomst in de corso Francia van het kasteelstadje Rivoli.

Historie en omgeving

Vijftig kilometer ten zuiden van Turijn vertrekken de renners vandaag vanuit Bra met een zuidoostelijk heuvelachtige lus waarna ze richting Turijn rijden. Ze passeren daarbij eerst Barolo, waar in 2014 Rigoberto Uran de ‘wijn’tijdrit won en dan Alba na ruim vijftig kilometer koers. De finale van de etappe speelt zich af ten westen van Turijn bij Rivoli en Avigliana.

De renners rijden vandaag in de bestuursregio Piemonte de bakermat van Italie. Cavour en Garibaldi namen daarbij het voortouw. Uit verschillende kanten en filosofieën gaven zij leiding aan de eenwording van Italië in de negentiende eeuw. Garibaldi is de strijder vanuit het zuiden en de diplomaat Cavour begon vanuit het noorden.

Twee jaar terug is de ‘Garibaldi’ van de etappe in deze regio de Nederlander Taco van der Hoorn. In de etappe naar Canale begint hij de vlucht van acht renners, maar blijft negen kilometer van de streep alleen over tegen een aanstormend peloton. In de resterende kilometers beleeft hij en met hem alle televisiekijkers een van de mooiste en beklijvende finales ooit gezien in de Giro. Afziend, ploeterend en strijdend houdt hij vier seconden voorsprong.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS