Giro | Beetje onthoofde bergrit! Alles wat je moet weten over etappe 13: Borgofranco-Crans Montana

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Eerst is er de 34 kilometer lange maar pedaleerbare klim over de Grote Sint Bernard die voor het eerst in de Giro van 1952 werd beklommen. Gino Bartali kwam als eerste op de bergtop, hetgeen hij in zijn Giro’s maar liefst 42 maal deed en zeven maal werd hij Giro bergkoning. Helaas zullen we door sneeuwal en kans op lawines niet helemaal tot de top gaan, maar door de tunnel rijden die een paar honderd hoogtemeters lager ligt.

Na de Grote Sint Bernard rijden de renners over de 15 kilometer lange klim van Croix de Coeur waarvan de laatste vijf gemiddeld meer dan tien procent helling heeft, een zware col (zie profiel onder). Na de afdaling is er  ruim twintig kilometer door het dal alvorens de slotklim de beslissing brengt. Een slotklim min of meer vergelijkbaar met Alpe d’Huez - al oogt-ie net wat minder zwaar, want hij komt bijvoorbeeld nergens boven de 10 procent uit.

Historie en omgeving

De startplaats Borgofranco d’Ivrea is gebouwd in de dertiende eeuw om een beschermde toegang tot de vallei van Aosta te verzekeren. De trots van de stad is de grootse Torre Campanaria op het stadsplein. Vandaag trekt de Giro karavaan door de betuursregio’s Piemonte en Valle d’Aosta alvorens de renners de grens naar Zwitserland passeren.

Aanvankelijk zou de Grand Saint Bernard daar de Cima Coppi zijn met z'n 2400 meter hoogte de Cima Coppi zijn, maar sneeuwval gooit roet in het eten. Alsof de wielergoden er wat mee wilden zeggen, want de hoogste Giro-top ligt zelden in het buitenland.

In 1971 had de Grossglockner in Oostenrijk de primeur. Nadien ging de Cima Coppi nog twee keer ‘vreemd’: in 1982 met de Col d’Izoard in Frankrijk en in 1985 met de Passo del Sempione in Zwitserland. Dit jaar volgt de Colle del Gran San Bernardo waarvan de top net in Zwitserland ligt.

Na nog de klim van de Croix de Coeur en ruim twintig kilometer vlakke weg volgt de slotklim naar Crans-Montana met zijn vele sneeuwpistes. De toeristentrekpleister is ontstaan toen twee jachtvrienden verliefd werden op de hoogvlakte en er het eerste hotel openden in 1893.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

Profiel van de voorlaatste loodzware klim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS