Bondscoach Koos Moerenhout ontleedt olympisch parkoers Parijs: 'Niet helemaal zoals in Glasgow'

Nu de deelname van Mathieu van der Poel zeker is, legt Koos Moerenhout uit hoe het parkoers in elkaar zit in Parijs (en doet hij alvast uit de doeken hoe z'n selectie er ongeveer uit zal zien). 

koos moerenhout bij een microfoon

Mathieu van der Poel laat dit jaar de mountainbike in de schuur staan en focust zich volledig op de olympische wegwedstrijd in Parijs (als 'voorbereiding' zal hij de Tour de France rijden). Dat nieuws werd gisteren bekend en daarmee is KNWU-bondscoach Koos Moerenhout natuurlijk in z'n nopjes.

Anders dan in Glasgow

"Voor Mathieu zal het een moeilijk besluit zijn geweest, omdat zijn hart bij het mountainbiken ligt. Persoonlijk als bondscoach van de wegwielrenners ben ik hier echter blij mee", zegt hij daarover tegen Wielerflits.

Dat Van der Poel de keuze voor de weg maakte, verbaast Moerenhout niet. Er ligt in Parijs immers een parkoers op het lijf van Van der Poel geschreven. Het werd nog weleens vergeleken met dat van Glasgow, waar MVDP vorig jaar wereldkampioen werd. Dat nuanceert Moerenhout toch een beetje na verkenning.

"Richting Parijs zijn er in de buitengebieden zoals Issy-les-Moulineaux genoeg klimmen, maar ook rotondes en drempels die het tempo eruit halen. En ook in de stad is het voldoende draaien en keren. Toch is het niet zoals in Glasgow waar je op de plaatselijke ronde continue moest draaien, keren, klimmen en dalen. Dus continue vol moest aanzetten. In Parijs is het overzichtelijker."

Één renner in dienst

Net wat anders dus, maar Moerenhout zet uiteraard wel alles op de kaart Van der Poel. "Zeker de lokale ronde rond Montmartre met drie klimmen biedt een echte aanvaller zoals hij kansen. Het is zeker een parkoers dat Mathieu goed zal liggen."

In een ploeg die maar bestaat uit drie (!) renners moeten er dan wel duidelijke keuzes worden gemaakt. In z'n hoofd heeft Moerenhout die al gemaakt.

"Het parkoers in Parijs mag dan wel overzichtelijker zijn (dan in Glasgow, red.), maar met deze kleine ploegen gaat de koers dat zeker niet zijn. Ik zal dan ook één renner selecteren die een volledig ondersteunende rol zal hebben.”

Zou Dylan van Baarle die rol voor zijn rekening willen nemen? Zo ja, dan zien wij wel een ploeg(je) voor ons met Mathieu van der Poel, Olav Kooij en Mathieu van der Poel - alleen speelt dan wel weer mee dat de twee ploegmaats allebei van Van der Poel allebei rijden bij Visma | Lease a Bike, de ploeg van, jawel, Wout van Aert...