Mathieu van der Poel twijfelt over Tourdeelname in 2025: 'Ik denk dat het een goed moment is om het mountainbiken weer op te pakken'

Mathieu van der Poel blikt in gesprek met de Spaanse krant Marca terug op zijn tegenvallende Tour van 2024 en denk na over zijn volgende sportzomer. 

Van der Poel in de Tour

De Mathieu van der Poel die we in de laatste Tour de France zagen leek in de verste verte niet op de Mathieu van der Poel die we in het voorjaar zagen. Nadat hij in de regenboogtrui zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix won, reed hij een teleurstellende Ronde van Frankrijk.

Geen hele goede tijd

Van der Poel deed een paar magnifieke lead-outs voor Jasper Philipsen, maar kwam zelf niet verder dan een elfde plek in een daguitslag. Daarbij leek de Nederlander wat ongeïnspireerd rond te fietsen in Frankrijk.

"Dat ik er in de Tour niet gelukkig uitzag? Dat is wat overdreven, maar ik had er inderdaad geen hele goede tijd", blikt de ex-wereldkampioen terug in gesprek met de Spaanse krant Marca. "Ik had moeite om mijn beste niveau te halen, maar heel slecht was het niet."

Succesvol seizoen

De inmiddels 29-jarige Van der Poel mag ondanks de Ronde van Frankrijk terugkijken op een zeer succesvol seizoen. In het voorjaar won hij naast de kasseienmonumenten ook de E3 Classic. Ook loodsde hij Jasper Philipsen naar winst in Milaan-Sanremo en werd hij zelf derde in Luik-Bastenaken-Luik. Het brons op het WK op de weg en het goud op het WK Gravel zette in het najaar de kroon op zijn seizoen.

"Ik weet dat ik beter ben in eendagskoersen en daar focus ik me dan ook volledig op", geeft MVDP aan. Hij weet dan ook niet of hij volgend jaar deelneemt aan de Tour de France.

"Dat hangt af van hoe het seizoen verloopt", aldus de Nederlander, die weer nadenkt over zijn oude liefde. "Ik denk dat het misschien een goed moment zal zijn om het mountainbiken weer op te pakken. Dat is nog steeds een groot doel voor mij."

Pogacar in Roubaix?

De kans is dus aanwezig dat we Mathieu van der Poel in de volgende sportzomer niet op weg, maar op de mountainbike actief zien. Maar voor het zover is, focust hij zich eerst op het monumentale wielervoorjaar. Dan zal hij het in de Ronde van Vlaanderen en mogelijk ook in Parijs-Roubaix op moeten nemen tegen Tadej Pogacar.

"Ik hoop voor ons allemaal dat hij in 2025 niet nog beter wordt. Hij heeft een van de meest indrukwekkende seizoenen uit de wielergeschiedenis gereden", blikt Van der Poel alvast vooruit. De Nederlander verwacht dat de Sloveense wereldkampioen ook in Roubaix kan winnen. "In die kasseienrit in de Tour liet hij al eens zien dat hij supersterk is."

Marca vroeg Van der Poel ook of hij actief zal zijn tijdens het crossseizoen. De Nederlander gaf aan dat daar nog geen besluit over genomen is.