Mathieu van der Poel (derde) onder de indruk van Pogacar: 'Een van de strafste nummers die ik ooit heb meegemaakt'

Mathieu van der Poel werd derde na een ijzersterk WK en sprak na afloop vol lof over de nieuwe wereldkampioen. 

Van der Poel en Pogacar bij WK

Het is Mathieu van der Poel niet gelukt om zijn wereldtitel te prolongeren. Niet gek, want het WK-parkoers in Zürich was wat aan de zware kant voor zijn type renner. Desondanks was de Nederlander een van de beste renners in koers, al ondervond hij ook dat er geen maat stond op Tadej Pogacar. De Sloveen soleerde met een aanval van meer dan 100 kilometer naar de wereldtitel, waarna Van der Poel derde werd.

'Goede prestatie op zo'n parkoers'

Na afloop van de koers sprak Van der Poel met Sporza over zijn derde plek. "Toch wel blij mee. En een goede prestatie op zo'n parkoers. Uiteindelijk was ik op het einde erop gebrand om hier met een medaille weg te gaan", blikte hij terug op de finale waarin hij op verschillende demarrages reageerde en daarna naar plek drie sprintte.

De 29-jarige Nederlander had niet verwacht dat Pogacar weg zou blijven na zijn aanval op ruim 100 kilometer van de aankomst. "Ik zag het gebeuren toen hij wegreed. Ik dacht eigenlijk dat hij zijn kansen op de wereldtitel aan het vergooien was, maar achteraf bleek dat niet het geval", lachte MVDP.

Van der Poel wist uiteindelijk samen met een paar sterke renners - onder wie medefavoriet Remco Evenepoel - een achtervolging op poten te zetten. De groep bleef lange tijd op ruim een minuut van Pogacar hangen, maar kwam in de laatste ronde toch dichterbij.

Begon Van der Poel op dat moment alsnog in de overwinning te geloven? "Lange tijd niet, omdat het hetzelfde bleef. Maar toen kwam ineens het bord tevoorschijn waarop 35 seconden stond. Toen leek het alsof we iets dichter kwamen, maar toen liep hij weer uit. Ik denk dat dit een van de strafste nummers is die ik ooit heb meegemaakt", concludeerde Van der Poel.

Ronde van Lombardije

Met zijn bronzen plak op het WK is het wegseizoen voor Van der Poel nog niet voorbij. De Nederlander rijdt naar alle waarschijnlijkheid over twee weken de Ronde van Lombardije. De kopman van Alpecin-Deceuninck verloor een aantal kilo's in aanloop naar het zware wereldkampioenschap. Dat komt ook uitstekend van pas in het laatste momument van het wielerjaar 2024.

WK
  • Cor Vos