Giro | Bij Basso op bezoek! Alles wat je moet weten over etappe 14: Sierre-Cassano Magnago

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

De Simplonpas met zijn bijna 20 kilometer lange klim zal wellicht voor een vluchtgroep zorgen. De mannen die voor de blauwe bergtrui gaan, zullen de klim van buitencategorie zeker aangrijpen om mee te zitten zodat ze voor de punten kunnen. Maar de ritzege zal er waarschijnlijk niet inzitten voor de vluchters.

Over de top van de Simplonpas lijkt het namelijk vooral een etappe voor de sprinters te worden en dus ook voor het puntenklassement dat Johan van der Velde in de jaren '80 van de vorige eeuw drie keer won, een ongelooflijke prestatie. Hij werd ook nog eens vijfde in het eindklassement in 1984 toen Francesco Moser de Giro won.

De sprinters die vandaag meedoen voor de zege hebben uiteraard geen klassementsambities; dat kan in het huidige wielrennen niet meer. Maar een dagzege is natuurlijk ook hartstikke mooi..

Historie en omgeving

In de Zwitserse vertrekstad Sierre wordt stilgestaan bij het busongeluk van elf jaar terug met Belgische schoolkinderen waarbij 22 van hen en in totaal 28 mensen om het leven kwamen. Eenmaal vertrokken rijden de renners via de Simplonpas terug naar Italië. In de afdaling van de pas is de Giro na 75 kilometer koers weer in zijn thuisland en Domodossola, Stresa en Arona zijn daar de eerste steden die ze passeren.

De renners rijden door de bestuursregio’s Valle d’Aosta en Lombardije, eerst komen ze langs het Lago Maggiore maar laten Verbania en zijn provincie links liggen, waar de toprenners Filippo Ganna en Elisa Longo Borghini wonen.

Ze zetten koers naar de woonplaats van ex-toprenner Ivan Basso, waar de finishlijn vandaag is getrokken. Basso won de Giro in 2010. Na zijn actieve loopbaan werd hij onder leiding van Steven de Jongh ploegleider en richtte daarna met Alberto Contador de wielerploeg EOLO-Kometa op.

Zijn woonplaats, Cassano Magnano heeft een machtige stadstoren. De Martelaarstoren gedenkt de slachtoffers van de derde eeuw na Christus en staat in het grootste openbare park van de stad

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS