Giro | Heel veel op en af! Alles wat je moet weten over etappe 15: Seregno-Bergamo

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Tweevoudig Giro-winnaar Ivan Gotti woont in San Pellegrino Terme, 16 kilometer ten noorden van Bergamo. Hij vertelt Wieler Revue in januari aan de telefoon over de toegevoegde Miragolo.

“We kennen die bijna vijf kilometer lange klim van de Ronde van Lombardije, hij is ook al eens in de Giro geweest maar nu van de andere kant. Het is een mooie springplank om aan te vallen, zal niet beslissend zijn, maar maakt de etappe mooier en meer open. Al met al verwacht ik met het vele klimwerk een levendige strijd om de etappezege en voor de toeschouwers een mooi spektakel op zondag.”

De ‘Ronde van Lombardije’-finale zal Bauke Mollema (winnaar 2019) bekoren. Hij streeft na eerdere etappezeges in de Vuelta en de Tour naar een Giro-etappe. In 2019 was hij er al eens dichtbij met een derde plaats in de (door Roglicˇ gewonnen) tijdrit naar San Marino.

Vorig jaar werd hij zelfs tweede maar was Koen Bouwman hem te snel af in de zevende rit. Dit jaar is het wellicht het goede jaar en vandaag is zeker een mooie kans voor de Groninger. Als de benen het toelaten natuurlijk, want deze Giro imponeerde hij nog niet.

Historie en omgeving

De Giro ‘fietst’ vandaag in de de bestuursregio Lombardije, van Seregno, niet ver boven Milaan, oostwaarts naar Bergamo. De renners rijden er twee keer door de Hoogstad (Città Alta) van Bergamo, zeker als hommage aan de in 2019 overleden provinciegenoot Felice Gimondi. De Bergamask won één Tour, drie Giro’s, één Vuelta, vele klassiekers en werd wereldkampioen in 1973.

De renners rijden over een aantal bekende klimmen met in de eerste etappehelft de Valcava-pas en de Selvino. De laatste klim is 11 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5% tot de plaats Selvino.

Vanaf daar dalen de renners naar Rigosa om dan de pas later toegevoegde Miragolo te beklimmen, bijna 400 hoogtemeters in vijf kilometer. Na de afdaling rijden ze op 70 km van de streep door Sedrina, de geboorteplaats van Gimondi waar hij voor het eerst de pedalen streelde bij de kerkclub.

Na een eerste passage door de hoogstad van Bergamo met de paar honderd meter kasseistrook maken de renners nog een lus van vijftig kilometer met de klim over de Roncola die de top heeft bij Valpana.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel van de laatste klim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS