Rozetruidrager Thomas reageert op valpartij in elfde Giro-rit: 'Ik heb geluk gehad dat ik bovenop Covi viel, de anderen zijn er slechter aan toe'

Geraint Thomas is blij met de afloop van etappe elf van de Giro. Ondanks zijn valpartij, valt de schade relatief mee.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 11

De gebeurtenissen in etappe elf van de Giro hebben voor behoorlijk wat oproer gezorgd in het peloton. Met nog 65 kilometer te gaan ontstond er een grootschalige valpartij voorin het peloton, Tao Geoghegan Hart, de nummer drie van het klassement, moest als gevolg daarvan opgegeven.

Zijn ploeggenoot bij INEOS Grenadiers en klassementsleider, Geraint Thomas, was ook betrokken bij de valpartij, maar kwam er beter van af. "Ik heb ontzettend veel geluk gehad, alle andere jongens zijn er veel slechter aan toe. Ik heb alleen een klein plekje op mijn hoofd", vertelde de Brit aan de verzamelde pers bij de finish.

De opgave van Geoghegan Hart is een grote aderlating voor Thomas. Hart was schaduwkopman en stond slechts vijf seconden achter op Thomas. Het numerieke voordeel in de top van het klassement had een groot voordeel op kunnen leveren voor INEOS Grenadiers, maar daar is nu weinig meer van over. Ook Pavel Sivakov is weggevallen uit de top tien. "Dat Tao eruit ligt, zorgt ervoor dat de wedstrijd drastisch verandert."

"Hij had een goede kans om de Giro te winnen en was een belangrijk onderdeel van de teamtactiek", vervolgt Thomas. "Sivakov is ook hard gevallen, maar valpartijen zijn inherent aan onze sport. We moeten ons aanpassen en gauw weer verder gaan."

Roglic

De rozetruidrager prijst zich gelukkig met zijn eigen fysieke gesteldheid. Hij beseft zich ook dat het veel slechter af had kunnen lopen. "Tao is er slecht aan toe. Ik viel bovenop Covi, dus ik had een soort zachte landing, de schade valt reuze mee bij mij. Maar aan de finish zag ik dat Roglic ook hard was gevallen, hij zag er ook niet fris uit."

Roglic reageert zelf ook op hetgeen hij doormaakte, maar doet dat natuurlijk op geheel eigen wijze: kort en bondig. "Ik ben hard gevallen, zoals je kunt zien heb ik allemaal gaten in mijn tenue. Maar ik ben blij dat ik hier nog ben", aldus de Sloveen van Jumbo-Visma.

Giro d'Italia
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023