Vluchter Nico Denz zegeviert in twaalfde Giro-rit: veredelde rustdag voor klassementsmannen

Nico Denz wint de twaalfde etappe van de Giro. De Duitser was de sterkste vanuit de vroege vlucht, en klopte Toms Skujins en Sebastian Berwick in de sprint. De klassementsmannen deden het rustig aan.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 12

Rit twaalf van de Giro was een verraderlijke. Na de hectiek van woensdag zette het peloton zich vandaag schrap voor een lastige heuvelrace. Het glooide behoorlijk in de openingsfase en na een vlakke tussenfase stond er een lastige slotklim op het programma, de laatste vier kilometer van dat onding liepen aan 8,4% omhoog. Na de klim volgde er een afdaling en een vlakke eindfase.

Het geaccidenteerde parkoers in de openingsfase resulteerde in een hevige strijd om in de vlucht van de dag te geraken. Deze etappe leek voorbestemd voor de aanvallers. Na ongeveer 30 kilometer kwam er een omvangrijke leidersgroep tot stand van liefst 25 man. De bekendste namen: Bauke Mollema, Mads Pedersen, Sepp Kuss, Michael Mathews, Davide Formolo, Patrick Konrad en Ilan van Wilder. Dit vluchterscollectief streed ook om de ritzege.

Aanvallers krijgen vrijgeleide

De koers ontbrandde al vroeg in de kopgroep. Nico Denz viel aan op het vlakke, met nog negentig kilometer te gaan. De Duitser zorgde ervoor dat er een voorwacht van vier man ontstond, naast Denz zaten Tonelli, Berwick en Skujins ook mee. De eerder genoemde, bekendere namen, misten dus de slag en lagen al gauw ruim een minuut achter. Ze kwamen niet meer terug.

Voordat de finale echt begon, vonden er nog een aantal incidenten plaats. Twee renners van DSM en Jack Haig van Bahrain-Victorious vielen tijdens een bevoorrading. Even daarvoor maakte Kaden Groves bekend dat hij moest opgeven wegens maagproblemen, de Australische sprinter won eerder nog een rit in deze Giro.

De strijd om de dagzege ging dus tussen vier man. Op de finale klim, de Colle Braida, werd Alessandro Tonelli gelost. Het overgebleven drietal sprintte om de zege. Nico Denz kwam als snelste uit de bus, voor Toms Skujins en Sebastian Berwick. Het is de eerste zege in een grote ronde voor de Duitser. De klassementsrenners hielden zich rustig, zij spaarden zich voor de loodzware bergetappe van vrijdag.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos ┬ę 2023