Nico Denz na winst in etappe 12 Giro: 'Het was niet de bedoeling dat ik in de vlucht zou zitten'

Nico Denz won vandaag een etappe in de Giro, maar dat was niet per se onderdeel van het plan.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 12

Rit twaalf van de Giro viel ten prooi aan de vluchters, uiteindelijk kwam Nico Denz als sterkste uit de bus. De Duitser beslechtte de sprint van vier man in zijn voordeel. Het is de grootste overwinning uit zijn carrière tot nog toe. Na afloop was hij ontzettend blij. "Dit is echt een geweldige overwinning, ik weet niet wat ik moet zeggen", vertelde de Duitser aan de finish.

Denz staat te boek als een hardrijder pur sang, maar koerst meestal in een dienende rol. Eigenlijk was dat vandaag ook weer de bedoeling, maar dat liep net even anders. "In eerste instantie was het niet de bedoeling dat ik in de vlucht zou zitten, andere renners uit de ploeg zouden dat voor hun rekening nemen. Maar later kreeg ik toch groen licht omdat niet iedereen zich goed voelde."

Eenmaal aanbeland in de vlucht, was de klus pas voor de helft geklaard. De renner van BORA-hansgrohe had een zware kluif aan zijn medevluchters. "Op de laatste beklimming zat ik echt op de limiet, ik kon ternauwernood aanhaken. De aankomst was ook lastig, het ging allemaal heel snel. Maar gelukkig kwam ik als eerste over de meet. Dit is echt geweldig", besluit de kersverse etappewinnaar in een grote ronde.

Giro d'Italia
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos ┬ę 2023