Thibaut Pinot krijgt bergtrui als troostprijs: 'Ik was echt razend op de slotklim'

Thibaut Pinot moest het werk in de kopgroep alleen opknappen en dat zinde de Franse klimmer duidelijk niet.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 13

Thibaut Pinot greep vandaag net naast de zege in de ingekorte 13e etappe van de Giro d'Italia. De 32-jarige Fransman, die het na dit seizoen voor bekeken houdt, kon in de kopgroep op weinig hulp rekenen van zijn medevluchters Einer Rubio Augusto (Movistar) en Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost).

Het kwam zelfs even tot een akkefietje tussen Pinot en Cepeda (zie video hieronder). De Fransman zou de Ecuadoraan gezegd hebben dat hij er alles aan zou doen om hem niet te laten winnen.

"Ik was echt razend", blikte Pinot achteraf terug in een interview met Pro Cycling Net. "Jammer genoeg betaalde ik wellicht in de sprint voor mijn inspanningen in de finale. Ik had mijn zinnen gezet op deze etappe en echt alles gegeven. Ik heb verloren en moet dat accepteren. Het was een korte etappe, maar met twee zo'n beklimmingen wel een erg zware. Ik hoop dat er nog kansen zullen komen. Het zou geweldig zijn om nog eens de handen in de lucht te kunnen steken."

Ondanks de gebrekkige samenwerking, bleef Pinot op kop sleuren. "Ik kon niet anders. Als ik niet rijd, dan zouden we ingelopen worden door het groepje met de klassementsmannen. Hen achterlaten was ook heel moeilijk. Er was veel tegenwind en de slotklim was met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% niet super steil. Dat maakt het heel moeilijk om de andere jongens te lossen."

Bergkoning

Pinot slaagde er wel in de blauwe bergtrui te heroveren. "Dat is een mooie troostprijs. Ik ga hem zo lang mogelijk proberen te behouden. Het kan misschien een doel worden, maar er is nog een lange weg af te leggen en er vallen nog veel bergpunten te verdienen", aldus Thibaut Pinot

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 202c