Bruno Armirail is eerste Fransman in 21e eeuw die Maglia Rosa pakt: 'Kan het niet geloven, dit was niet het plan'

Bruno Armirail mag morgen de roze leiderstrui aantrekken. Hij is de eerste Fransman die in deze eeuw de Giro d'Italia leidt.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 14

De klassementsmannen hielden vandaag, in een alweer uitgeregende etappe, een snipperdagje. Pas 21 minuten na winnaar Nico Denz kwamen ze in een rustig tempo over de finishlijn in Cassano Magnago gebold. Geraint Thomas is z'n roze trui dan ook kwijt en draagt hem over aan vroege vluchter Bruno Armirail (Groupama-FDJ). Die heeft nu een voorsprong van 1'41" op Geraint Thomas.

Voor de 29-jarige Fransman, die als 15e finishte, komt het als een totale verrassing. Hij is bovendien de eerste Fransman sinds Laurent Jalabert in 1999, die de Maglia Rosa wist te veroveren.

"Dit was helemaal niet het plan”, blikte hij terug in het flashinterview. “Het doel was om mee te gaan in de ontsnapping en een gooi te doen naar de ritzege. Ik kan niet geloven dat ik nu de leiderstrui overneem. Ik was er tijdens de etappe eigenlijk niet mee bezig. Enkel in de laatste vijf kilometer. Ervoor lag de focus op de overwinning. Het is een droom die uitkomt!"

Tijdrijder

Een veelwinnaar is Armirail allesbehalve. In zijn profcarrière boekte hij tot nu toe slechts één zege, door vorig jaar de Franse nationale titel in het tijdrijden te veroveren. Hij versloeg toen tijdritspecialist Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step).

In die discipline blijkt hij ook het best voor de dag te komen. In de tweede Giro-tijdrit knalde hij immers naar een knappe vijfde plek. Hij was slechts acht seconden trager dan Remco Evenepoel en finishte zelfs voor Primoz Roglic!

Giro d'Italia
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023