Brandon McNulty wint vijftiende rit Giro d'Italia, favorieten voor eindzege roeren zich wederom amper

Brandon McNulty heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Hij versloeg Ben Healy en Marco Frigo in de sprint.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 15

Een 'mini-Ronde van Lombardije' werd de vijftiende etappe van de Giro d'Italia vooraf genoemd. Een parkoers met drie flinke hellingen. Geschikt voor klassementsrenners, maar ook voor sterke vluchters. Een grote groep koos al vroeg in de rit voor de aanval. Renners die daar onder anderen bij zaten: Brandon McNulty, Ben Healy, Bauke Mollema, Marco Frigo, Laurens Huys en Einer Rubio. Tot de laatste écht zware klim gebeurde er weinig in de kopgroep.

Op de slotklim was het wel raak en leek Healy na een aanval verreweg de beste. Met zijn eerste aanzet liet hij iedereen achter zich, maar net onder de top kwam McNulty weer sterk opzetten en de Amerikaan wist in de afdaling het gat te overbruggen. Terwijl ook de Italiaan Frigo niet heel ver achter lag en door het getreuzel vooraan óók wist terug te keren.

Aanvalletje Roglic

In de slotfase lag nog een klimmetje van een ruime kilometer aan meer dan zeven procent. In de beginfase gebeurde daar niets, maar op vijfhonderd meter van de top viel Healy aan. McNulty zat uitstekend in zijn wiel, maar Frigo kon de aanval van de Ier niet beantwoorden. In de slotkilometer wist Frigo andermaal terug te keren en ging hij erop en erover. Hij kwam heel dichtbij, maar moest zijn meerdere erkennen in zijn twee medevluchters, waarvan McNulty de snelste was.

Onder de klassementsrenners gebeurde er lange tijd ook bar weinig, maar op het slotklimmetje versnelden Roglic en Almeida toch een keertje. Niet op de volle honderd procent, maar zeker aan negentig procent. Dat zorgde wel enigszins voor afscheiding, maar het leidde niet tot noemenswaardige verschillen. Het belangrijkste nieuws: leider Bruno Armirail verloor een halve minuut op de favorieten voor de eindzege.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023