Het indrukwekkende seizoen van Demi Vollering in cijfers: bijna 50 procent winst en maar vier keer buiten top 10

Demi Vollering is de onbetwiste Koningin van het wielrennen. De cijfers zeggen alles. Hieronder zetten we het op een rijtje.

Vuelta a Burgos Feminas 2023 - stage 4

Demi Vollering sloot gisteren met de eindzege en een ritzege op de zware aankomst naar Lagunas de Neila het eerte deel van haar seizoen in de Ronde van Burgos in stijl af. De renster van SD Worx won bijna namelijk overal waar ze aan de start verscheen en anders behaalde ze wel een ereplaats.

Dat is de conclusie van een snelle analyse van haar resultaten in 2023. Het is zeer indrukwekkend. Een blik op de opnvolprezen website ProCyclingStats leert dat ze vanaf haar begin van het seizoen in Omloop Het Nieuwsblad tot nu 22 koersdagen achter haar naam heeft staan en daarin 10 zeges boekte - en bovendien nog de nodige ereplaatsen, een eindklassement en een bergklassement op haar naam schreef.

Eendagswedstrijden

Vollering begon haar seizoen nog met een 17e plaats in Omloop Het Nieuwsblad, maar dat was meteen ook haar 'slechtste' resultaat tot dusver. Achtereenvolgens stonden er namelijk in de eendagswedstrijden waarin ze startte alleen maar eentjes en tweetjes achter haar naam.

Eerste: Strade Bianche, Dwars Door Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik.

Tweede: Ronde van Vlaanderen, Brabantse Pijl.

Etappekoersen

Vervolgens reed Vollering drie etappekoeren in Spanje. Ook daarin was ze eigenlijk heer en meester (of vrouw en juf, als je wil..), maar moest ze vanwege uiteenlopende omstandigheden de eindzege in de Vuelta (de beruchte plaspauze) en de Ronde van Baskenland (teamtactiek/gunnen aan Marlen Reusser) aan anderen laten.

Uiteraard werd ze wel tweede in de eindklassementen van die koersen en won ze gisteren wel het eindklassement van de Ronde van Burgos. In de puntenklassementen van de Vuelta, Ronde van Baskenland en Ronde van Burgos werd ze tweede, tweede en derde. Voor de bergklassementen is dat rijtje als volgt: tweede, eerste, eerste. Ook het rijtje met de etappe-uitslagen mag er zijn.

Etappe-uitslagen Vuelta: 5, 7, 9, 11, 1, 5, 1.

Etappe-uitslagen Ronde van Baskenland: 1, 1, 1, 2.

Etappe-uitslagen Ronde van Burgos: 17, 1, 22, 1.

Kortom, een zeer indrukkwekkend lijstje. Vollering neemt nu even rust en bouwt daarna op richting de Tour de France Femmes, waar ze zal proberen Annemiek van Vleuten van de zege af te houden. De Tour de France Femmes begint op 23 juli. Vermoedelijk zal Vollering daarvoor het NK op de weg sowieso ook nog wel rijden.

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023