Wat kan leider Armirail in de slotweek? 'Zelf kan ik misschien in de top 10, top 15 eindigen'

Met een verrassende leider gaat de Giro d'Italia vandaag de slotweek in. Wat kan Bruno Armirail eventueel in de bergen?

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 15

Op de persconferentie tijdens de rustdag was Armirail zelf duidelijk: hij zal in de laatste week vooral knechten voor Thibaut Pinot, de kopman van Groupama-FDJ. "Ik zal mijn roze trui zolang mogelijk proberen te behouden, maar zodra ik mijn leiderstrui kwijtspeel, zal ik me honderd procent wegcijferen. Dat was mijn rol in het begin van de Giro en dat blijft zo, ook al draag ik nu de roze trui", tekende Sporza op.

De Fransman heeft ook niet de illusie dat hij in de loodzware derde week kan verrassen, ondanks dat hij een ruime minuut voorstaat in het algemeen klassement. "Zelf kan ik misschien nog in de top 10, top 15 of top 20 eindigen, maar met Thibaut kunnen we nog op een etappezege en een goed eindklassement jagen." Het beste resultaat voor Armirail in een grote ronde is de 28ste plaats in de Vuelta a España van 2020.

Knieschijf

Sinds 2018 is Armirail prof bij Groupama-FDJ en de laatste seizoenen ontpopt hij zich meer en meer tot meesterhelper en een begenadigd tijdrijder. Toch was het niet altijd een zekerheid dat hij prof zou worden, want in 2015 werd hij aangereden door een auto en brak hij zijn knieschijf op drie plekken. "Ik heb daardoor maar weinig koersen gereden in 2015 en 2016."

In 2017 gaat hij zelfs voor een amateurclub rijden, maar daar laat hij een dusdanig goede indruk achter dat de ploeg van Madiot 'm oppikt. "Mijn Franse tijdrittitel van vorig jaar was tot deze Giro het mooiste verhaal dat ik al geschreven had, maar deze roze trui is natuurlijk nog veel mooier. In het roze krijg ik erkenning van wielervolgers over heel de wereld. Ik had nooit durven dromen dat ik ooit leider zou zijn in een grote ronde."

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023