Giro | Beest van etappe met beest van slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 19: Longarone-Tre Cime di Laveredo

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Een loodzware Dolomietenrit met vanaf Arabba de Passo Campolongo, de Passo Valparola, de Passo Giau (10 kilometer, ruim 9% helling), de Passo Tre Croci (8 kilometer, 7%) en de Tre Cime di Lavaredo (laatste 4 km ruim 12%, met piek van 18%).

Tre Cime di Lavaredo alleen al doet de wielrenharten sneller kloppen. De slotklim was zes maal eerder het eindpunt van een Giro-rit, maar niet altijd met evenveel succes. In 1967 won Gimondi de eerste keer dat de toenmalige Giro-directeur Vicenzo Torriani de berg liet beklimmen.

De renners werden echter zoveel geduwd dat de uitslag ongeldig werd verklaard tot groot ongenoegen van de Italiaanse winnaar. In 1968 gingen de renners op herhaling. Eddy Merckx won, het werd de eerste van zijn vijf Giro-overwinningen.

Ook in de laatste van de vijf (1974) beklommen de renners de Tre Cime met winst voor de Spaanse klimmer José Manuel Fuente. Verder wonnen er in 1981 de Zwitser Beat Breu, in 1989 de Colombiaan Luis Herrera en in 2007 de Italiaan Riccardo Riccò. Tien jaar geleden was er de tot vandaag laatste winnaar Vincenzo Nibali.

Historie en omgeving

Bijna de hele etappe speelt zich af in de bestuursregio Veneto. Alleen in de Badia-vallei rond Corvara halfweg de etappe rijden de renners in de bestuursregio Trentino Alto Adige.

Bij de Internationale Beurs van ijsmakers in de vertrekstad Longarone presenteerde de regio afgelopen november een ijssmaak met roze kleur in de Giro-stijl. Zoals bij de etappe van gisteren al vermeld, werd Longarone in 1963 compleet verwoest door de breuk van de Vaiont-dam.

In de Dolomietenrit komen de renners halfweg koers in Corvara, ze hebben dan al de relatief eenvoudige Campolongo pas achter de rug. Erik Breukink heeft slechte herinneringen aan die Campolongo-pas en aan Corvara; hij verloor er in 1989 de roze leiderstrui aan Laurent Fignon door een hongerklop.

Betere herinneringen heeft Steven Kruijswijk aan Corvara, hij veroverde er in 2016 zijn eerste roze trui, helaas verloor hij die zes dagen later door een schuiver in de sneeuwwand in achtervolging op Vincenzo Nibali. Na Corvara rijden de renners nog over drie Dolomietenpassen voordat zij aan het mooie, maar gruwelijke slotstuk van de de Tre Cime di Lavaredo beginnen.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel Passo Giau

Beeld: RCS

Profiel van Tre Croci en Tre Cime di Laveredo

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS