Almeida verslaat Thomas op Monte Bondone, Roglic verliest halve minuut op zijn grote rivalen

João Almeida heeft de eerste echt test onder de klassementsrenners gewonnen. Geraint Thomas pakt de roze trui over van Bruno Armirail.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 16

Eindelijk! De slotweek begon met een zware bergrit. Er was lang naar uitgekeken omdat er in de eerste twee weken onder de klassementsrenners amper strijd was. Op de eerste hellingen van de dag was dat wederom niet het geval, maar de slotklim - de Monte Bondone - kende dusdanig zware stukken dat het wel uit elkaar gereden moest worden.  Althans, dat was de verwachting.

Ondertussen ontstond weer een ijzersterke kopgroep, want onder anderen Ben Healy, Aurélien Paret-Peintre, Patrick Konrad, Jack Haig en Diego Ulissi vormden de vlucht van de dag. In het peloton namen het Groupama-FDJ van leider Armirail en het Jumbo-Visma van Primoz Roglic het werk in handen. De vluchters begonnen desondanks met een voorsprong van ruim drie minuten aan de slotbeklimming.

Door het tempo van vooral Rohan Dennis verdween die voorsprong als sneeuw voor de zon. De Australiër boorde lang op kop van het peloton en veel van de klassementsrenners achter hem waren serieus aan het lijden. Op veertien kilometer van de meet gaf Dennis echter af, maar omdat Koen Bouwman al gelost was, was enkel Kuss er nog om over te nemen in dienst van Roglic.

UAE pakt over

Die deed dat niet, waarna UAE Team Emirates het heft in handen nam en het tempo ogenschijnlijk nog een beetje besloot te verhogen. Leider Armirail weerde zich kranig, maar hij moest op tien kilometer van de meet toch lossen toen Jay Vine op kop van de groep met favorieten kwam. Ook de koplopers waren er vervolgens snel aan voor de moeite. Niet veel later barstte het echt los toen Almeida ten aanval trok. Slechts vier renners konden met hem mee: Kuss, Roglic, Thomas en de verrassende Eddie Dunbar.

Almeida was zeer bedrijvig en trok weer ten aanval, maar Kuss deed uitstekend kopwerk in dienst van Roglic. Het moment dat de Giro echt losbarstte kwam er echter toen Thomas door had dat Roglic de benen niet meer had. De Brit reed naar Almeida toe en samen probeerden ze Roglic de vernieling in te rijden.

Daarachter moest Kuss serieus inhouden om Roglic op sleeptouw te nemen en de schade uiteindelijk proberen te beperken. De Sloveen verloor uiteindelijk om en nabij de halve minuut op Thomas en Almeida, die uiteindelijk de sprint met twee wist te winnen. Thomas is wel de nieuwe leider.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023