Giro | Rondjes in Rome! Alles wat je moet weten over etappe 21: Rome-Rome

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

Het eerste Romeinse sluitstuk van de Giro was er in de derde editie van de ronde. In 1911 won de Italiaan Carlo Galetti zijn tweede Giro op rij. Pas voor de vijfde keer eindigt een Giro in de hoofdstad Rome.

Milaan is van oudsher de favoriete eindplaats geweest, omdat de organisatie van de in 1909 begonnen ronde er was gehuisvest, de Gazzetta dello Sport. Inmiddels is de organisator RCS Sport onafhankelijk van de krant maar behoort nog wel tot hetzelfde uitgeversconcern.

Op de weg van de keizerlijke marktplaatsen, de via dei Fori Imperiali, begint en eindigt de Giro met tien ronden door de stad, waarbij de renners eerst een noordelijke lus langs de piazza Venezia, het presidentiele paleis Quirinale en de Spaanse trappen affleggen.

Bij de Piazza del Popoli fietsen ze terug zuidwaarts, waarna ze na de Piazza Venezia een tweede rondedeel via een zuidelijke lus maken langs het Circo Massimo en om het Colosseum heenrijdend bereiken ze de finishlaan. In 2018 won Sam Bennett er de sprint voor Viviani in de toen ingekorte etappe vanwege rennersprotest tegen de vele gaten in de weg.

Historie en omgeving

Welgeteld één Romein had vandaag aan de start kunnen staan in zijn woonplaats, Valerio Conti. Maar als zoveel renner die begonnen aan de Giro, moest hij opgeven. In de vijfde etappe ging hij niet meer van start.

Conti reed tot vorig jaar in de World Tour bij Astana. Dit jaar rijdt hij voor de Corratec ploeg van Serge Parsani, die gelukkig voor de Romein een wild card kreeg voor de Giro.

De Romein stond verrast te kijken bij de presentatie in oktober vorig jaar dat de Giro in zijn woonplaats zou eindigen. “Heel leuk en het opent kansen voor de verschillende fietsprojecten in de stad. De meeste bewoners zien af van de fiets vanwege het drukke en chaotische verkeer hier. Ik hoop in ieder geval aanwezig te zijn net als de laatste keer in 2018”, aldus Conti die in 2019 zelfs nog zes etappes de

roze leiderstrui droeg en in 2016 een etappe won in de Vuelta. De Giro eindigt dus in de bestuursregio Lazio waar Rome onder valt. In deze Giro hebben de renners 17 van de 20 bestuursregio’s een of meermaals doorkruist. Alleen de regio’s Sardinia, Sicilia en Calabria zijn deze Giro buiten bereik van de renners gebleven.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS