Belgische junior Milan Donie rijdt testrecord Evenepoel op de Ballon d'Alsace uit de boeken

Vlaamse talenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook bij de junioren rijdt een aantal zeer goede renners, waaronder Milan Donie.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage-03

Donie komt momenteel uit voor Ag2r Citroën Team U19 en hij eindigde dit seizoen onder meer derde in Luik-Bastenaken-Luik voor renners onder 19 jaar. Voor de buitenwacht is dat niet zijn meest opmerkelijke prestatie dit seizoen, want die leverde hij namelijk op een trainingskamp met de nationale bond. Daar reed hij namelijk de toptijd van Remco Evenepoel op de Ballon d'Alsace uit de boeken.

Over negen kilometer was Donie liefst 23 seconden dan de huidige wereldkampioen. Al moet daarbij worden aangetekend dat de omstandigheden gunstig waren. Tegen Het Nieuwsblad vertelt hij daarover. "Ik vergelijk mezelf nog niet met de wereldkampioen. Het niveau is, zoals assistent-bondscoach Serge Pauwels al aanhaalde, gestegen. De waarden van Evenepoel volstonden in 2018 nog om weg te rijden van de concurrentie. Onze sport evolueert snel."

En dan was het bovendien in een test, geen koers. "Pas in koers weet je echt waar je staat. Na mijn record op de Ballon d'Alsace zijn mijn Facebook en Instagram wel ontploft. Ik heb een paar aanbiedingen gekregen, maar voorlopig heb ik de knoop nog niet doorgehakt. Of blijven bij Ag2r Citroën Team een optie is? Kijk, voorlopig heb ik nog niets gehoord. Dat is een beetje raar, maar ik neem geen overhaaste beslissing."

Donie is niet het enige grote Belgische talent bij de junioren, want ook ploegmaat Steffen De Schuyteneer, Sente Sentjens en Jarno Widar behoren tot de top. Sentjens rijdt vanaf volgend seizoen voor Alpecin-Deceuninck (in 2024 nog voor de belofteploeg, red.), terwijl Jarno Widar al prof wordt bij Lotto-Dstny. Donie is overigens het neefje van ex-prof Wim Van Huffel.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023