Indrukwekkende Primoz Roglic stunt met tijdritzege en eindwinst in de Giro d'Italia!

Primoz Roglic heeft zijn trauma van La Planche des Belles Filles verwerkt. De Sloveen reed Geraint Thomas in de klimtijdrit uit het roze en wint de Giro d'Italia.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 20 - ITT

Op de slotdag van de Giro worden er rondjes gereden in Rome en dus kregen de klassementsmannen vandaag een laatste kans om een gooi te doen naar eindwinst. Vuurwerk verzekerd, want de organisatie had een beestachtige klimtijdrit in petto, met finish bovenop Monte Lussari: een monster in het Noorden van Italië met een lengte van 7.3 kilometer en een moordend stijgingspercentage van maar liefst 12.1%! Sommige stukken zouden zelfs oplopen tot boven de 20%.

Geraint Thomas startte zijn race tegen de klok in de roze leiderstrui. Hij verdedigde een voorsprong van 26 seconden op olympisch tijdritkampioen Primoz Roglic. Alles wees erop dat de Brit op zijn 37e ging stunten met eindwinst in de Giro d'Italia, zijn tweede grote ronde.

Thomas vs Roglic

Roglic rolde om 17.11 uur van het startpodium en kon rekenen op de steun van talrijk opgedaagde en uitzinnige Sloveense fans die langs de weg hadden postgevat. De tijdrit wordt immers verreden vlakbij de Sloveense grens. Drie minuten later ging Thomas van start.

Aan de voet van Monte Lussari moesten de renners verplicht hun tijdritfiets inruilen voor een wegfiets. Thomas besliste opvallend genoeg ook om van helm te wisselen en verloor daarbij 5 seconden. Aan het eerste tussenpunt was Roglic 2 seconden sneller dan Thomas en 4 seconden sneller dan Almeida. Sepp Kuss zat op dat moment in de hot seat en moest even later plaats maken voor bergkoning Thibaut Pinot, die een erg sterke tijdrit reed.

Roglic te voet.

Tijdens het klimmen kregen we van de Italianen weinig data en dat zorgde alleen voor meer spanning. Te meer omdat Thomas volgens de schaarse info wat terrein verloor. Roglic vloog bergop, maar plots stond de Sloveen stil nadat zijn ketting eraf lag op een erg steil stukje. De mecanicien van Jumbo-Visma (die achteraan op de moto moest plaatsnemen) gaf hem snel een nieuwe fiets, waarna hij z'n weg kon verder zetten.

Aan het tweede tussenpunt bedroeg het verschil tussen Roglic en Thomas 10 seconden en daar zitten de kettingproblemen van Roglic ongetwijfeld voor iets tussen. Roglic kwam boven met een toptijd en was 42 seconden sneller dan Almeida. Nu was het enkel nog wachten op Thomas, die ondertussen al 16 seconden trager dan Roglic zou zijn!

De Welshman reed zich helemaal in de vernieling en hapte naar adem, maar kwam tekort en was 40 seconden trager. Primoz Roglic is de eindwinnaar van de Giro d'Italia!

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023