Merijn Zeeman zag Roglic een van zijn beste dagen ooit hebben: 'Ik hoop dat we er ooit nog een keer zo één kunnen ontdekken, maar ik vrees van niet'

Van de tien grootste rittenkoersen won Primoz Roglic er inmiddels acht. Enkel de Tour de France en Ronde van Zwitserland ontbreken nog.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 21

Een afsluitende klimtijdrit: Jumbo-Visma en Primoz Roglic hadden er voor de Giro d'Italia geen goede herinneringen aan. Ook Merijn Zeeman zal vast nog eens hebben gedacht aan die tijdrit naar La Planche des Belles Filles in de Tour de France van 2020. Er kwam dan ook wat opluchting bij kijken toen Roglic in Italië de leiderstrui overnam van Geraint Thomas op de voorlaatste dag.

Tegen Het Nieuwsblad vertelt hij over hoe hij er naar gekeken had. "Ik moet eerlijk toegeven: toen ik Jeroen Vanbelleghem hoorde zeggen '35 seconden voor', was ik helemaal in extase. Primoz heeft in de Giro echt afgezien in de middelste week. We hebben zeker nagedacht over meer aanvallende strategieën, maar de benen lieten dat niet toe. Ook omdat we tegen een hele sterke tegenstander aanliepen. Ineos met Thomas en een sterke Laurens De Plus."

In het slotweekend stond de beste Roglic echter op. "De laatste twee dagen - op Tre Cime di Lavaredo en Monte Lussari - zagen we wel de allerbeste Primoz. In de tijdrit had hij een van de beste dagen ooit op zijn fiets. Om niet te zeggen zijn allerbeste."

Ontdekking

Van de tien grootste etappewedstrijden ontbreken enkel de Tour de France en Ronde van Zwitserland nog op zijn erelijst. "Een ongelooflijke palmares. Luik-Bastenaken-Luik als monument. Een olympische titel. En in rittenkoersen van een week ontbreekt alleen Zwitserland nog. Daarnaast heb je drie keer de Vuelta en nu één keer de Giro. Daar ontbreekt natuurlijk nog de Tour."

Zeeman had het uiteraard nooit gedacht toen hij in 2015 kennismaakte met die onbekende Sloveen, die in Amsterdam getest werd terwijl hij net van het Griekse strand kwam. "Het is me wat. Ik hoop dat we er ooit nog een keer zo één kunnen ontdekken. Maar ik vrees ervoor eerlijk gezegd."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023