Primoz Roglic over mogelijke Tourdeelname: 'Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet'

Primoz Roglic heeft duidelijk nog twijfels over een deelname aan de Ronde van Frankrijk, die over een maand al van start gaat.

Tour de France 2020 stage 20

Kiest Primoz Roglic na zijn indrukwekkende triomf in de Giro d'Italia dan toch nog voor de dubbel Giro-Tour? De afgelopen maanden klonk het vanuit het Jumbo-Visma kamp duidelijk 'nee'. In gesprek met NOS zet hij de deur op een kier.

Veel heeft Roglic nog niet kunnen rusten nadat hij in Rome gehuldigd werd als winnaar van de Giro. De Sloveen trekt momenteel door Nederland, in zijn roze trui en met de Trofeo Senza Fine in de hand, voor huldigingen en om zijn sponsors te plezieren. "Het voelt alsof ik nog aan de 22ste of 23ste etappe bezig ben."

Mountainbikeverzet

Roglic veroverde de Maglia Rosa pas op de voorlaatste dag, tijdens een klimtijdrit op de monsterlijke Monte Lussari. Als enige koos hij voor een mountainbikeverzet, om comfortabel te kunnen trappen op de steilste stukken.

Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023

"Hij kon zo zijn normale cadans vasthouden, in plaats van dat hij veel te zwaar zou moeten trappen", vertelt sportief directeur Merijn Zeeman. "Dat ligt hem minder goed. Dat heeft zich uitbetaald, want daardoor kon hij het vermogen leveren dat hij wilde. Het was natuurlijk nog beter geweest als de ketting erop was gebleven."

Terwijl hij in de Giro in extremis Geraint Thomas uit het roze reed in een klimtijdrit, waren de rollen drie jaar geleden omgedraaid. In een klimtijdrit op La Planche des Belles Filles verloor hij op de voorlaatste dag de Tour. Heeft dat drama zaterdag een rol gespeeld? "Absoluut. Ik kon er daardoor in geloven. Ik wist hoe belangrijk die dag was."

Tour

Als het van Zeeman afhangt, moeten we Roglic over een maand zeker niet verwachten in Bilbao, voor de Grand Départ van de Tour. "Hij gaat straks naar Slovenië en daar zal ook heel veel op hem afkomen. Hij is net ook weer vader geworden en heeft zijn baby weinig gezien, want hij is vanaf december bijna non-stop op pad geweest met het team om zich voor te bereiden op de Giro. Ik gun hem nu vooral rust en herstel."Toch sluit Zeeman, net als Roglic, een Tourdeelname niet uit. Roglic beantwoordde de vraag in zijn kenmerkende stijl. "Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet. Je weet nooit wat er gebeurt in het leven, welke uitdagingen en kansen je krijgt... Maar over dat soort vragen wil ik voorlopig nog niet nadenken", aldus Primoz Roglic.

Achtergrond
  • Photo Alex Broadway/Cor Vos © 2020