Broer van Lotto-Dsnty-klimmer maakt als kinesist zijn opwachting in NBA-circus

Het broertje van Tiesj Benoot maakt naam in het ballet, maar de broer van Sylvain Moniquet doet dat als fysio in het NBA-circus.

La Flche Wallonne 2023 elite

Sylvain Moniquet van Lotto-Dstny staat te boek als een goede klimmer, die al de nodige ereplaatsen heeft behaald in grote wedstrijden. Ook zijn broer zit in de topsport, maar dan als fysiotherapeut van NBA-team Oklahoma City Thunder. Broer Valentin vertelt erover in Le Soir. "Ik speelde zelf twintig jaar basketbal, maar besefte snel dat ik er mijn brood niet mee zou verdienen. Ik moest dus een andere weg vinden."

Valentin werkte als verzorger voor het huidige Intermarché-Circus-Wanty, maar had grotere ambities dan de koers. Hij wilde naar Amerika. "Al had ik niet gedacht dat het zo snel kon gaan. Amerikanen staan huiverig tegenover Europeanen. Ik heb mijn Europese bagage achterwege moeten laten. Het enige wat telt is de ervaring die ik op Amerikaanse bodem heb opgedaan."

Oklahoma

Hij begon op de universiteit in Iowa te werken, maar sinds deze week is hij actief voor NBA-formatie Oklahoma City Thunder, waar grote namen als Chet Holmgren en Shai Gilgeous-Alexander spelen. "Via via kwam ik te weten dat er een kandidaat voor kinesist/physical coach openstond."

"Uit 450 kandidaturen ben ik uiteindelijk verkozen. Twee dagen later kreeg ik de verlossende telefoon, nog eens twee dagen later moest ik me reeds aanmelden in Oklahoma. Ik kreeg een rondleiding en mocht een contract tot juli 2024 tekenen."

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023