Tourploeg Jumbo-Visma: Vingegaard omringd door drie Belgen, Kuss dubbelt, geen Roglic

Jumbo-Visma heeft het achttal prijsgegeven waarmee ze Jonas Vingegaard naar een tweede opeenvolgende Tourzege willen leiden.

Tour de France 2022 stage 21

We mogen stilaan beginnen aftellen naar de start van de Tour. Over één maand vindt in Bilbao al de Grand Départ plaats. Het parkoers is er ééntje voor de rasechte klimmers. Er wacht een loodzwaar Alpenmenu en heel weinig tijdritkilometers. Kandidaten voor de eindzege verschijnen dus maar best goed omringd aan de start!

Geen Roglic

Jonas Vingegaard kan rekenen op dezelfde 7 knechten als vorig jaar, met uitzondering van Primoz Roglic. De kersvers Giro-winnaar kiest dan toch niet voor de dubbel. "Primoz gaan we even met rust laten", vertelt sportief manager Merijn Zeeman aan AD. "Voor het seizoen hadden we de Vuelta met potlood ingevuld. Dat blijft een reële optie."

Dylan van Baarle, dit voorjaar winnaar van de Omloop het Nieuwsblad, treedt in zijn plaats.

Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023

Wie wel voor de dubbel Giro-Tour kiest, is Sepp Kuss. De Amerikaanse superknecht is in de grote rondes al jarenlang één van de belangrijkste pionnen in de klimtrein van Jumbo-Visma. Met een zesde plek in de klimtijdrit naar Monte Lussari bewees hij alvast in topvorm te zijn.

Wout van Aert zal er ook dit jaar uiteraard opnieuw bij zijn. De voorbije jaren haalde hij vaak straffe stoten uit waarmee hij de wielerwereld telkens met verstomming sloeg. Knechten, sprinten, tijdrijden, klimmen... hij scoorde op alle vlakken en op elke mogelijke manier. Benieuwd hoe hij ons deze keer zal verbazen!

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022

Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck zijn de twee andere Belgen die mee mogen naar Frankrijk. Beide heren eindigden dit voorjaar op plek één en twee in Kuurne-Brussel-Kuurne.

De Fransman Christophe Laporte, winnaar van Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen, en de ervaren Steven Kruijswijk, die zijn 22e ronde zal rijden, vervolledigen de selectie. Afspraak op 1 juli in Bilbao!

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022