Lance Armstrong begrijpt helmplicht tijdens klimtijdrit niet: 'Het slaat nergens op!'

Lance Armstrong genoot van de klimtijdrit op Monte Lussari, maar ergerde zich rot aan het feit dat de renners een helm moesten dragen.

De tijden dat renners zonder helm konden sprinten, over kasseien rijden en afdalingen nemen, zijn al lang vervlogen. Toen Andrei Kivilev in 2003, tijdens de derde etappe van Parijs-Nice, met zijn hoofd op het asfalt viel en daags nadien overleed aan zijn verwondingen, voerde de UCI de helmpicht in het peloton in.

Lance Armstrong heeft beide tijdperken meegemaakt. De eerste vier van zijn zeven Tourzeges won hij zonder helm. Armstrong stelt de helmplicht uiteraard niet ter discussie, maar vindt wel dat er een uitzondering moet gemaakt worden voor klimtijdritten.

"Ik pleit hier al jaren voor", vertelde de Texaan in zijn Podcast The Move. "Akkoord, als je 55 km/h rijdt, dan moet je een helm dragen. Maar als je van start tot finish steil omhoog moet en er is geen afdaling en je rijdt maximaal 13-14 km/h, waarom heb je dan in hemelsnaam een helm nodig?

Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023

"Dan heb je absoluut geen helm nodig. Wissel van fiets en doe die helm af, zodat we de gezichten zien van de sterren die aan het afzien zijn! Een helm tijdens een klimtijdrit is bullshit!

Kipchoge

Armstrong maakt de vergelijking met marathonlopers. "Eliud Kipchoge draagt tijdens een marathon toch ook geen helm als hij 21 km/h loopt? Hij kan evengoed vallen en met zijn hoofd op bijvoorbeeld een steen terechtkomen. Moeten marathonlopers dan ook een helm dragen? Ze gaan alvast rapper dan de renners op Monte Lussari... Het slaat nergens op!"

"Wij zijn van de generatie die zonder helm reed. Nu is zoiets ondenkbaar", pikte zijn voormalige ploegleider Johan Bruyneel in. "Je kan uitzonderingen maken voor een klimtijdrit, maar een afschaffing van de helmplicht gaat nooit gebeuren. De UCI hecht erg veel belang aan haar imago. Er zou te veel kritiek komen."

Foto Marketa Eng/Cor Vos ©2002.

Volgens Armstrong heeft de helmplicht tijdens klimtijdritten niets met veiligheid te maken. "Het is puur marketing. Laat ons de renners zien! We hoeven geen robotten met helmen en brillen te zien. De helmsponsor heeft genoeg publiciteit gekregen in die drie weken. Die 30 minuten in de klimtijdrit zullen het verschil niet maken."

Achtergrond
  • Foto: YouTube/WEDŪ