Manager Bossuyt: 'Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval'

Shari Bossuyt testte positief op Letrozole Metabolite. Haar dopingzaak toont opvallend veel gelijkenissen met die van veldrijder Toon Aerts.

De Brabantse Pijl vrouwen 2022

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel Letrozole Metabolite, overkomt Shari Bossuyt hetzelde. De 22-jarige Belgische renster is door haar team Canyon/Sram voorlopig op non-actief gezet.

Haar manager Yannick Prévost gelooft alvast volop in haar onschuld. Morgen om 10.00 uur volgt een persconferentie, maar in gesprek met Het Laatste Nieuws verdedigde Prévost haar al. "Shari is geen dopinggebruikster. Ze wil het spel eerlijk spelen. Wij twijfelen niet aan haar: er zat iets in haar lijf, maar dit is geen intentioneel dopinggebruik."

Toon Aerts

De dopingzaak rond Toon Aerts is heel gelijkaardig. Ook hij werd betrapt op een minimale hoeveelheid Letrozole Metabolite, ontkent zijn schuld en mag nog steeds niet koersen.

"Het middel wordt in de veeteelt gebruikt om de ovulatie bij koeien te regelen. Dat is legaal en er wordt niet op gecontroleerd door de voedselinspectie, omdat het geen gezondheidsrisico’s meebrengt, maar het kan wel voor contaminatie in melk of vlees zorgen."

Flamanville

De meest opvallende gelijkenis tussen beide zaken, is het feit dat zowel Bossuyt als Aerts vlak voor hun positieve dopingtest in Flamanville waren, aan de Franse westkust in Normandië. Bossuyt testte positief daags na een rit in de Ronde van Romandië met aankomst in Flamanville. Aerts werd betrapt na de wereldbekermanche veldrijden in Flamanville.

Dat is geen toeval volgens Prévost. Het middel zou in die streek kunnen gebruikt worden in de veeteelt, maar dat is erg moeilijk te bewijzen. "Er is aangetoond dat er een probleem is met clenbuterol in rundsvlees in China, Mexico en Zuid-Amerika. Is er iets gelijkaardig aan de hand met letrozole?"

Toon Aerts liet alvast op Twitter weten dat hij de krachten wil bundelen. "Ik wist dat er een tweede slachtoffer zou vallen en ik vrees dat er nog zullen volgen. Ik hoop dat er nu enkele instanties de problematiek onder ogen zien en meer info vergaren over wat er ons nu overkomt. Er moet actie ondernomen worden."

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022