Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 1

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als Jonas Vingegaard, David Gaudu, Richard Carapaz, Enric Mas, Adam Yates en Julian Alaphilippestomen zich in de Franse rittenkoers klaar voor de Tour. De andere klimmers kiezen voor de Ronde van Zwitserland, die volgende week start.

De openingsetappe verliep geaccidenteerd met start en aankomst in Chambon-sur-lac. In het tweede wedstrijddeel moesten de renners drie keer Cote du Rocher over, een klimmetje van 1 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.2%. De top lag op 12 kilometer van de finish.

Na het barslechte weer in de Giro, kreeg het peloton ook in de eerste rit van de Dauphiné de ene na de andere regenbui over zich heen. Desondanks kozen vijf moedige renners om al vroeg ten aanval te trekken. Voor Dylan Groenewegen was de opeenvolging van klimmetjes net iets te zwaar. Hij loste al vroeg uit het peloton. Ethan Hayter kwam twee keer ten val en moest de strijd staken.

Finale

Op laatste keer Cote du Rocher werden de vijf vluchters ingerekend, met uitzondering van Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty). De jonge Belg gooide zich beneden in de afdaling in een poging uit de greep van het peloton te blijven. Op twee kilometer van de finish bedroeg zijn voorsprong 15 seconden.

Pas op 25 meter voor de eindstreep werd Herregodts nog bijgehaald door het peloton. Christophe Laporte klopte Matteo Trentin en mag morgen de gele leiderstrui aantrekken. De onfortuinlijke Herregodts mocht gelukkig wel nog mee op het podium en krijgt de jongerentrui als troostprijs. Uitslag en beelden van de sprint vindt u hieronder terug.

De etappe van morgen verloopt eveneens geaccidenteerd. In de finale moeten de renners twee keer Côte de Guetes (1 km, 7.5%) over. De finish ligt op een gelijkaardig klimmetje en is er dus ééntje voor de punchers.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023