Egan Bernal over mogelijke Tourdeelname: 'Ik ben gemotiveerder dan ooit, maar niks is zeker'

Egan Bernal voelt zich goed, maar hij doet vooralsnog geen uitspraken over een mogelijke Tourdeelname.

Critérium du Dauphiné 2023 stage 1

Egan Bernal heeft de voorbije jaren veel last gehad van blessures, maar zit inmiddels alweer enige tijd op de fiets. Deze week is hij actief in het Criterium du Dauphiné, een van de belangrijkste wedstrijden in aanloop naar de Tour de France. Het is echter verre van zeker of de Tourwinnaar van 2019 dit jaar weer deelneemt aan de 's werelds grootste wielerwedstrijd.

Voorafgaand aan de openingsetappe van de Dauphiné vertelde de Colombiaan in gesprek met Flo Bikes dat hij niet ver vooruit wil kijken en zodoende nog geen uitspraken doet over een mogelijke Tourdeelname. "Ik weet nog niet hoe mijn programma eruit ziet na de Dauphiné. De plannen die we maken zijn afhankelijk van de resultaten die we hier halen, alles ligt nog open."

Bernal voelt zich naar eigen zeggen 'goed', maar hij benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is. "Ik heb goed getraind, maar dat is niet vergelijkbaar met een wedstrijdsituatie. Dit is mijn eerste écht grote koers dit jaar. Ik hoop hem in eerste instantie gewoon uit te rijden zodat ik een beter beeld heb van mijn vorm."

Blessurespook weerhield Bernal van goede resultaten

Egan Bernal staat te boek als een van de beste klimmers ter wereld, hij heeft onder meer de Tour en de Giro al op zijn palmares staan. Maar sinds begin vorig jaar ging het lange tijd bergafwaarts voor de Colombiaanse klimgeit. In februari 2022 kwam hij hard ten val tijdens een trainingsrit, een lang revalidatietraject volgde.

Hoewel hij relatief snel hersteld was van de horrorcrash, bleven de blessures hem daarna achtervolgen. Begin dit jaar stond hij opnieuw een aantal maanden aan de kant wegens knieklachten. Inmiddels kan de 26-jarige coureur weer vrijuit koersen.

Bernal kwam zondag als 21e over de meet in de eerste heuvelachtige rit van de Dauphiné. Hij finishte in dezelfde tijd als winnaar Laporte en liet na afloop via Instagram weten zeer tevreden te zijn. "De eerste etappe van de Dauphiné ligt achter ons. Er was veel regen onderweg, maar ik ben gemotiveerder dan ooit."

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023