Alaphilippe laat weer zijn oude flitsen zien: 'Heb een paar moeilijke maanden achter de rug'

Julian Alaphilippe sprintte naar winst in de tweede etappe van de Dauphiné en is erg opgelucht dat hij eindelijk nog eens kan zegevieren.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 2

Na een barslecht voorjaar besloot Julian Alaphilippe de bladzijde om te slaan en zich te focussen op het tweede deel van het seizoen. De Fransman, die zondag zijn 31e verjaardag viert, trok met veel ambitie naar de Dauphiné, met als doel een ritzege mee te pikken. Dat lukte hem al in in de tweede etappe met een aankomst in La Chaise-Dieu die lichtjes bergop liep. Hij klopte Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) en Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo).

Voor Alaphilippe is het nog maar zijn tweede zege van het seizoen, na een mislukt voorjaar waarin hij geplaagd werd door valpartijen en ziekte. Bovendien mocht hij nog maar eens de kritiek van zijn baas Patrick Lefevere aanhoren. "Het was een moeilijke overwinning om te behalen”, opende hij het flashinterview. “Maar het doet deugd, ik heb een paar moeilijke maanden achter de rug."Zijn opvallende zegegebaar, waarin hij lijkt aan te manen tot kalmte, sprak boekdelen. "Ik ben geduldig gebleven en hard blijven werken om terug mee te kunnen strijden voor de zege. Deze overwinning is een grote opluchting."

Verrassing

De zege kwam zelfs een beetje als een verrassing. "We waren vertrokken met het plan om Ethan Vernon te laten sprinten. Als het te zwaar zou zijn voor hem, hadden we nog altijd Florian Sénéchal of Andrea Bagioli. Of ik, want ik heb ook een goede sprint, ook al was het al lang geleden dat ik me in zo’n situatie bevond. Ethan ontplofte, Florian vertelde me dat hij à bloc zat en Andrea heb ik niet gezien. En ik had goede benen. Ik ben op het juiste moment vol doorgegaan."

Alaphilippe maakte zijn ambitie om een ritzege te winnen, al op de dag twee waar. "Nu kan ik de rest van de week iets meer ontspannen rondrijden. Maar ik ben wel erg gemotiveerd om elke dag het maximum te geven. Mijn Dauphiné is nu al geslaagd."

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023