Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: 'We denken dat we een spoor hebben'

Shari Bossuyt en Toon Aerts zijn ervan overtuigd dat besmet vlees, melk of eieren hen een positieve dopingtest opleverde.

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt op het gebruik van Letrozole Metabolite. Beiden schreeuwen ze hun onschuld uit. De minieme concentraties die aangetroffen werden, zijn volgens hen het gevolg van contaminatie (besmet voedsel).

Flamanville

Een opvallende gelijkenis tussen beide dopingzaken, is dat zowel Aerts als Bossuyt betrapt werden na een passage in Flamanville, aan de westkust in Normandië. Yannick Prévost, manager van beiden, is ervan overtuigd dat Letrozole daar in de veeteelt gebruikt wordt.

"Het is voorlopig een hypothese en we moeten het nog concreet maken, maar we denken dat we een spoor hebben", zegt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat letrozole metabolite sinds 2019 wordt gebruikt bij fertilisatie van koeien en schapen. Nu moeten we uitzoeken of die techniek ook wordt toegepast in Normandië, waar ze allebei positief hebben getest."

Moeilijk te bewijzen

Hans Vanloo, dierenarts aan de Universiteit van Gent, vreest dat deze hypothesse heel moeilijk te bewijzen is. "Letrozole is in België niet beschikbaar in de veeteelt. Het zou me ook verwonderen als het in Frankrijk gebruikt wordt."

Toch zet Prévost volop in op deze piste aangezien hij geen andere verklaringen ziet. "Het zou helpen moesten er nog renners positief testen op Letrozole Metabolite. Dan kunnen we aantonen dat er een groter onderliggend probleem is."

Dat Aerts en Bossuyt valsspelers zijn, sluit Prévost uit. "Voor ons is het duidelijk dat het om contaminatie gaat. Ze zijn geen dopinggebruikers. Maar ik begrijp dat mensen kritisch zijn."

Wat Aerts betreft, heeft de UCI vanwege de minieme concentratie het 'niet-intentionele gebruik' zelfs bevestigd. Toch kreeg hij twee jaar schorsing opgelegd omdat hij niet kan bewijzen hoe hij in aanraking kwam met gecontamineerd voedsel. Bossuyt dreigt hetzelfde lot te ondergaan. "Ik hoop op het allerbeste, maar ga uit van het allerslechtste."

Haaranalyse

Ondertussen kreeg Bossuyt ook de uitslag van de haaranalyse. Er werden geen sporen van Letrozole Metabolite gevonden. "Nog een bewijs hoe klein de concentraties in haar urine zijn. We slaan een noodkreet. We roepen de UCI, het WADA en NADO Vlaanderen op om samen met ons op zoek te gaan naar de oorzaak van de contaminatie", aldus manager Yannick Prévost.

Achtergrond
  • Foto: Cor Vos