Prijzengeld voor mannen en vrouwen in de Tour de France: eindwinnares Tour de France Femmes verdient tien keer minder

De Tour is voor zowel mannen als vrouwen de heilige graal. Hoe zijn de verhoudingen wat betreft prijzengeld tussen mannen en vrouwen?

Tour de France women (2.WWT) - stage 8

Momenteel is Roland Garros bezig. Het prijzengeld in het tennistoernooi is volledig gelijkgetrokken tussen mannen en vrouwen. Hoe is dat bij de Tour de France? We zetten het prijzengeld voor een etappezege en de klassementen op een rijtje.

Etappezeges

Als Mathieu van der Poel komende zomer een rit wint in de Tour de France dan mag hij 11.000 euro bijschrijven, al zal dat uiteraard worden verdeeld onder de ploeg. Als Yara Kastelijn namens de vrouwenploeg van Alpecin-Deceuninck een rit wint dan verdient de Belgische ploeg 4.000 euro.

Gele trui

Vergeleken met Roland Garros is het een niet 'heel veel', maar de eindwinnaar van de Tour de France mag toch een slordige 500.000 euro bijschrijven. De Tour de France Femmes-winnares moet het met tien keer minder doen en wint 50.000 euro.

Groene trui & Bollentrui

Ook de verschillen tussen de klassementen van de groene trui en bollentrui zijn best groot. De mannen winnen 25.000 euro als ze het groen of de bollen naar Parijs brengen, terwijl het voor de vrouwen bij 3.000 euro blijft.

Witte trui

Het klassement om de witte trui levert evenveel op bij de vrouwen: 3.000 euro. Voor de mannen is het op het gebied van prijzengeld iets minder belangrijk dan de groene trui en bollentrui, want de beste jongere krijgt 20.000 euro.

Strijdlust

Het strijdlustklassement bij de mannen levert 20.000 euro, terwijl de meest aanvallende renster in de Tour de France Femmes 2.000 euro verdient.

Ploegenklassement

Dan rest nog het ploegenklassement. De beste ploegen in de Tour de France en Tour de France Femmes verdienen respectievelijk 50.000 euro en 6.000 euro.

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos ┬ę 2022