Deense dominantie in Dauphiné-tijdrit: Bjerg en Vingegaard finishen 1-2

Mikkel Bjerg won vandaag de tijdrit in de Dauphiné.. De Deen was twaalf seconden sneller dan landgenoot Vingegaard, Cavagna werd derde. Bjerg is nu ook klassementsaanvoerder in de Franse rittenkoers.

Critérium du Dauphiné 2023 stage 4 ITT

Het was woensdag tijdritdag in de Dauphiné. De klassementsrenners en specialisten streden tegen de klok op een geaccidenteerd parkoers. Na een lastig klimmetje in het begin, liep de rest van het parkoers zoetjes aan omhoog. Een goede graadmeter voor het vormpeil van een aantal toppers.

Remi Cavagna was de eerst die een echt goede tijd neerzette. De Fransman volbracht het 31 kilometer lange traject na 37"55. Renners als Dylan van Baarle en Tiesj Benoot deden het relatief rustig aan en gooiden geen hoge ogen in de daguitslag.

Naarmate de tijd vorderde, rolden de klassementsrenners langzaam van het startpodium. Maar voordat zij de finish bereikten, stal Mikkel Bjerg de show met een verbluffende tijd. De Deense hardrijder was liefst 27 seconden sneller dan Remi Cavagna.

Strijd der klassementsmannen

Vingegaard kende een razendrappe start, maar kon het in de laatste kilometers niet meer bolwerken en verloor twaalf seconden ten opzichte van Bjerg. Zodoende viel de ritzege ten prooi aan de coureur van UAE Emirates, die tevens beslag legde op de leiderstrui aangezien Laporte veel tijd verloor. Het is de eerste profzege voor de 24-jarige Bjerg

Het Deense feest werd compleet toen bleek dat Vingegaard als tweede zou eindigen. De klimmer van Jumbo-Visma pakte veel tijd op een aantal tegenstrevers in het algemeen klassement. De op een na beste klassementsrenner was Ben O'Connor, die 42 seconden verloor ten opzichte van de etappewinnaar. Het dagpodium werd volmaakt door Remi Cavagna.

Donderdag staat er een listige rit op de planning met een steile slotklim. In het slotweekeinde staan er drie bergetappes op het programma, daar wordt uitgemaakt wie met eindwinst aan de haal gaat.

Geen categorie
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023