Emotionele Mikkel Bjerg na tijdritzege in Dauphiné: 'Ik heb eigenlijk nooit in mezelf geloofd'

Mikkel Bjerg was zeer emotioneel na zijn tijdritzege in de Dauphiné. De Deeen rekende eindelijk af met de twijfel in zijn hoofd.

Critérium du Dauphiné 2023 stage 4 ITT

Mikkel Bjerg staat al jarenlang te boek als een groot talent, hij werd driemaal wereldkampioen bij de beloften en is een trouwe helper binnen de UAE Emirates ploeg. Maar een profwedstrijd winnen was nog niet aan hem besteed. Tot nu! In zijn vierde jaar als prof boekte Bjerg zijn eerste zege: hij was veruit de beste in de tijdrit van de Dauphiné.

De Deen kon zijn tranen maar moeilijk bedwingen in het flashinterview aan de finish. "Ik heb hier zo hard voor gewerkt, er valt een enorme last van mijn schouders. Ik ben superblij dat ik na vier jaar eindelijk mijn eerste profzege kan bijschrijven."

Hoewel Bjerg vandaag oppermachtig was en de tijdrit met twaalf seconden verschil won ten opzichte van de nummer twee, Jonas Vingegaard, was hijzelf niet echt zeker van zijn zaak. "Vanochtend zei ik nog dat het parkoers te zwaar is voor mij, eigenlijk geloofde ik niet echt in mezelf."

"Gedurende mijn carrière heb ik al zo vaak aan mezelf getwijfeld en voldeed ik niet aan mijn eigen verwachtingen, dat was soms moeilijk te verkroppen. Maar dit maakt heel veel goed", vertelt Bjerg.

'In de laatste kilometers heb ik alleen maar aan mijn vrouw gedacht'

Na het eerste tussenpunt zag het er allerminst florissant uit voor de Deense hardrijder, hij lag op een zeker moment ruim dertig seconden achter op Cavagna, die tot dan toe de snelste was. "In het eerste stuk wilde ik niet te hard van stapel lopen omdat het tweede gedeelte heel lastig was. Naarmate de kilometers verstreken, kwam ik steeds dichterbij de snelste tijd. In de laatste vijf kilometer heb ik alleen maar aan mijn vrouw gedacht."

Dankzij zijn zege mag Bjerg zich nu ook klassementsleider noemen. "Dat is een supermooie bijvangst, ik ben heel blij dat het mij gelukt is. Het team heeft achter de schermen keihard gewerkt om de tijdrit-setup te verbeteren. Ik ben iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze overwinning super dankbaar."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023