Dit is de (voorlopige) Tourploeg van Alpecin-Deceuninck

De Tourploeg van Alpecin-Deceuninck staat nog niet helemaal op punt, maar zes renners zijn al verzekerd van deelname.

Tour de France 2022 Team Presentation

We mogen stilaan beginnen aftellen naar de start van de Ronde van Frankrijk. Over minder dan een maand, op 1 juli, vindt in Bilbao al de Grand-Départ plaats met een pittig drieluik in het Baskenland. Het parkoers is loodzwaar, met slechts één tijdrit en zes sprintetappes.

Vorig jaar kende Alpecin-Deceuninck een Tour met gemengde gevoelens. Mathieu van der Poel stelde teleur en gooide in de 11e etappe de handdoek in de ring. Jasper Philipsen daarentegen pakte twee ritzeges, waaronder de slotetappe naar de Champs-Elysées. Dit jaar gaat de ploeg van Christoph Roodhooft met kopmannen Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen uiteraard weer vol voor ritzeges.

De startlijst is nog niet definitief, maar voorlopig mogen ook Quinten Hermans, Michael Gogl, Søren Kragh Andersen en Jonas Rickaert zich opmaken voor drie weken afzien door Frankrijk. In totaal mogen ploegen acht renners meenemen, dus over de resterende twee plekjes moet nog beslist worden.

Quinten Hermans verraste vorig jaar met een tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik, maar wist dit seizoen (mede door een luchtweginfectie) nog geen potten te breken. Enkele weken geleden werd hij wel nog derde in de Antwerp Port Epic.

Jonas Rickaert is een andere Belg die mee mag naar de Tour. Hij verzorgde de voorbije jaren de lead-outs van Jasper Philipsen en Tim Merlier.

Ook Søren Kragh Andersen mag mee. De Deen won in 2020 zelf nog twee ritten in de Tour en was een maand geleden de snelste in de Duitse eendagskoers Eschborn-Frankfurt. In Milaan-San Remo werd hij knap vijfde.

Tot slot is Michael Gogl opgenomen in de Tourselectie. De 29-jarige Oostenrijker stelde dit voorjaar wat teleur. Zijn beste notering was een 67e plek in de Strade Bianche. Vijf van de acht koersen waaraan hij deelnam, reed hij niet uit.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos ┬ę 2022