Vluchter Georg Zimmermann pakt eerste WorldTour-zege na pittige finale in Dauphiné

De Duitser Georg Zimmermann bleek in de zesde etappe van de Dauphiné bergop de sterkste van alle vroege vluchters.

CritŽrium du DauphinŽ 2023 stage 6

De echte bergritten zijn pas voor dit weekend, maar toch werd er in de zesde etappe van de Dauphiné flink geklommen. In de finale moesten de renners drie cols over: Col des Aravis (7.7km, 5.9%) en de tweetrapsraket Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe (3.2km, 6.1%) en Crest-Voland (2.4km, 6.6%). Bovenop die laatste klim lag ook de finish.

Dylan Groenewegen wilde in de Dauphiné al wat wennen aan de bergen om straks te scoren in de Tour, maar ging vandaag niet van start. De Nederlandse topsprinter wil zich focussen op andere doelen. De Eritreeër Natnael Tesfatsion, in de tweede etappe nog knap derde, gaf op na knieproblemen.

Op de eerste klim van de dag ontstond een grote vluchtersgroep met 18 renners. Onder impuls van Jumbo-Visma rekende het peloton ze even later weer in, waarna een nieuwe kopgroep van 14 renners zich vormde.

Op de eerste van drie beklimmingen in de finale bleven enkel nog Jonathan Castroviejo (INEOS-Grenadiers), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) over. Op de top bedroeg het verschil met het peloton anderhalve minuut. Het trio gooiden zich beneden en het peloton kwam niet dichter. Alles wees erop dat de winnaar vooraan zat.

Finale

Aan de voet van de slotklim trok Zimmermann ten aanval. De 25-jarige Duitser sloeg meteen een kloof en leek op weg naar zijn eerste WorldTour-zege. Burgaudeau kwam even later nog aansluiten, maar de Duitser rekende in de sprint af met de Fransman.

Achteraan haalde Jonas Vingegaard uit met een flinke demarrage, zonder veel schade. De klassementsmannen reden broederlijk samen over de eindmeet. Vingegaard behoudt zijn gele leiderstrui. Volledige uitslag en beelden van de spannende sprint vindt u hieronder terug.

Morgen volgt een loodzware bergrit. Eerst moeten de renners moeten Col de la Madeleine en Col du Mollard (beiden buiten categorie) over. De finish ligt bovenop Col de la Croix de Fer (6.4 km, 8.2%), met een top net boven 2000 meter hoogte.

Nieuws
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023