Wout van Aert over 'akkefietje' met Vingegaard in Tour 2022: 'Het is zo gemonteerd dat het lijkt of er frictie was'

Wout van Aert keerde terug in competitie met een derde plaats in de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland.

Tour de Suisse 2023 - 1

Na hoogtestages op Sierra Nevada en in Zwitserland keerde Van Aert terug in koers. Ter voorbereiding van de grote doelen deze zomer: de Tour de France en het WK in Glasgow. "Twee dagen was het minder weer in Zwitserland", vertelde hij tegen VTM. "De Sierra Nevada was uitzonderlijk slecht. Hier en daar hebben we iets moeten aanpassen, maar we zijn gezond gebleven en hebben geen problemen gehad."

Het doel in Zwitserland is duidelijk: een rit winnen. "Het is een koers waar ik nog nooit won. Dat wil ik wel een keer komen proberen. Het eindklassement? Nee, daar ga ik me niet aan wagen. Er zijn drie serieuze bergritten, daarvoor zijn hier andere renners. Zelf hebben we daar Wilco Kelderman voor. Ik ga me hier niet leeg rijden voor een klassement."

Netflix

Ook de nieuwe Netflix-documentaire over de Tour de France kwam ter sprake. Daarin leek Jonas Vingegaard niet met blij met Wout van Aert na de rit naar Calais, die Van Aert won door op een klein klimmetje van iedereen weg te blazen en niet te wachten op Vingegaard die op een paar meter zat. "Het is zeker niet evident om mijn ambities met die van Jonas te verzoenen. Daarvoor hoef je Netflix niet te kijken."

Maar met goede afspraken lukt dat wel, benadrukt Van Aert. "Ik herinner me dat ik boven op de top van de Cap Blanc Net kwam, dat ik omkeek en dat ik Jonas zag. Maar ik wist niet: zit daar tien man of twintig? Zo gaat dat elke dag in de Tour. Nu is het zo gemonteerd dat het lijkt alsof er frictie was. Dat was totaal niet het geval."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023