Erik Breukink over Pogacar: 'Gun hem topvorm in Tour, zie graag dat klassementsrenners ook klassiekers rijden'

Heeft Tadej Pogacar in het voorjaar met z'n krachten gesmeten - en gaat zich dat in de Tour wreken. Erik Breukink geeft z'n mening.

De Tour nadert met rasse schreden en in onze Tourspecial vroegen we onder ander Erik Breukink naar Tadej Pogacar. Verwacht 'Breuk' dat het Sloveens wonderkind met zijn door een val niet ideale voorbereiding én een druk voorjaar er zal staan?

"Die val, waarbij hij een breuk in zijn hand heeft opgelopen, zal de meeste impact hebben. Maar hij heeft een supervoorjaar gehad, zijn drukke programma heeft wel geloond. Ik zie graag dat klassementsrenners ook de klassiekers rijden die hen goed liggen. Wat dat betreft zou ik het hem gunnen als hij in topvorm kan meedoen aan de Tour."

Behalve dat Breukink het Pogacar wel gunt, denkt hij ook wel dat het hem gaat lukken om er op tijd te staan, al verwacht hij niet dat Pogi in Bilbao al top zal zijn.

"Met het oog op zijn polsbreuk zal het krap zijn om op tijd fit te worden, want hij kan nu niet alles doen wat hij zou willen. Maar hij ligt wel op schema, zoals het nu gaat kan hij precies op tijd klaar zijn. Pogačar heeft inmiddels ervaring genoeg om in goede doen aan de start te staan. Ik verwacht dat hij gewoon meedoet om de zege. Misschien dat hij in de eerste week wat minder is, maar Pogačar is een speciaal geval dus daar verwacht ik ook wel iets speciaals van."

Volgens Breukink doen Pogacar en Vingegaard nauwelijk voor elkaar onder. "Ik hoop op een spannend duel tussen Vingegaard en Pogačar, zij steken boven de rest uit. Wie er gaat winnen, durf ik niet te zeggen. Ze zijn gelijkwaardig aan elkaar, bergop en op de tijdritfiets doen ze nauwelijks voor elkaar onder. Ik durf geen winnaar aan te wijzen. Het zal aankomen op de details, één slechte dag kan het verschil maken."

Achtergrond
  • Beeld: Cor Vos