Mattias Skjelmose slaat dubbelslag in Zwitserland, Evenepoel komt zichzelf enigszins tegen op slotklim

Mattias Skjelmose heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Hij nam ook de leiderstrui over van Stefan Küng.

Tour de Suisse 2023 - 3

Vier renners vormden de uiteindelijke vlucht van de dag: Paul Ourselin, Lilian Calmejane, Nickolas Zukowsky en Alexander Kamp. Kans op de dagzege zouden ze echter nooit maken, want de klimmers roken kansen in de derde etappe. De meet lag immers op een vrij lastige klim van 10,7 kilometer aan 7,8 procent. De grote favoriet voor de eerste bergrit was natuurlijk Remco Evenepoel.

De wereldkampioen liet zijn manschappen ook werken. Mattia Cattaneo en James Knox deden inluidend werk op de klim, waarna Evenepoel op ruim zes kilometer van de meet zelf ten strijde trok. Evenepoel kreeg twee renners met zich mee: Mattias Skjelmose en Felix Gall. Ook Wilco Kelderman probeerde de oversteek nog te maken, maar de Nederlander kon dat uiteindelijk niet bewerkstelligen.

Tactiek

De achtervolgers werden echter niet weggereden, maar het laatste gaatje dicht poefen lukte niet. Evenepoel reed voortdurend op kop, maar liet Gall vervolgens rijden. Skjelmose stemde zijn tactiek volledig af op de Belg, maar ging er op een gegeven moment ook vandoor toen Gall té ver wegreed. Het was geen spel, want Evenepoel had de benen niet en werd bijgehaald door een aantal achtervolgers. Sterker nog, hij werd vervolgens even achtergelaten.

Skjelmose reed vervolgens wel terug naar koploper Gall, terwijl in de achtergrond Ayuso ook nog dreigde terug te keren. Het was voor Skjelmose het signaal om aan te gaan. De nummer twee van de Waalse Pijl liet Gall achter zich en nam ook de gele trui over van Stefan Küng. Hij heeft nu een voorsprong van zeventien seconden op Evenepoel.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023