Felix Gall neemt risico met lange solo, maar slaat dubbelslag in Ronde van Zwitserland

Felix Gall heeft de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Hij nam ook de leiding in het klassement over.

Tour de Suisse 2023 - 3

Een sterke kopgroep met onder anderen Pascal Eenkhoorn, Jonathan Narvaez en Lilian Calmejane kleurde de vlucht van de dag. Even later maakte ook schaduwfavoriet Gino Mäder de oversteek, maar de kopgroep kreeg nooit veel ruimte van vooral Trek-Segafredo (Skjelmose) en Soudal Quick-Step (Evenepoel). De finale zou echter snel openbreken door een risicovolle actie van Ag2r Citroën Tour.

De Franse ploeg stuurde Felix Gall - de nummer negen in het algemeen klassement - al op twintig kilometer van de meet vooruit. De Oostenrijker vloog voorbij de overgebleven aanvallers en bouwde al snel een flinke voorsprong op zijn concurrenten op. Achter hem werd hier en daar ook aangevallen, waarbij het meest opvallende was dat Juan Ayuso allang gelost was en dat ook Remco Evenepoel het moeilijk had op de steile stukken.

Passieve Skjelmose

Je zou zeggen dat het voor leider Skjelmose met het oog op de afsluitende tijdrit signaal was om Evenepoel verder op achterstand te proberen rijden, maar de Deen koerste uiterst passief en liet anderen het werk doen. Zodoende kon Evenepoel tot twee keer toe terugkeren bij de groep met onder anderen Kelderman, Bardet, Skjelmose, Bilbao en Uijtdebroeks. Die renners bleken zeer gewaagd aan elkaar.

Ondertussen had Gall al een voorgift bij elkaar gereden van meer dan een minuut, maar met zijn achterstand van één minuut en negen seconden en nog een tijdrit voor de boeg geen enorme bedreiging voor de beste tijdrijders Skjelmose en Evenepoel. Gall pakte naast de dagzege desondanks ook de leiding in het klassement. Hij heeft een voorsprong van twee seconden op Skjelmose. Ondanks een op het oog mindere dag liep Evenepoel door zijn tweede plek wél in op de Deen.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023