Scherpe kritiek Evenepoel na zware valpartijen in ravijn Sheffield en Mäder: 'Moet altijd eerst iets gebeuren'

Remco Evenepoel had flinke kritiek op de organisatie van de Ronde van Zwitserland. De afdaling na de laatste klim kon niet volgens hem.

Tour de Suisse 2023 - 5

De top van de laatste klim lag op tien kilometer van de meet, waarna er vervolgens een heel steile afdaling volgde. Een afdaling waarin de honderd kilometer per uur werd aangetikt. Dat eiste twee slachtoffers, want Magnus Sheffield en Gino Mäder kwamen ten val en eindigden in het ravijn. Over hun staat is nog geen nieuws, al meldde de Deense televisie dat Sheffield er relatief goed vanaf is gekomen.

Remco Evenepoel was zeer kritisch na afloop en zelfs voor de start al. "Ik ben trouwens niet de enige die de afdaling gevaarlijk vond. ‘Dat is koers’, hoor je ze zeggen", zei hij tegen Het Nieuwsblad. "Maar als er een overwinning op het spel staat, neemt iedereen risico’s. Er moet precies altijd iets gebeuren voordat er besef komt dat het onverantwoord is."

Evenepoel had graag gezien dat de meet op de top had gelegen. "Met zo’n mooie slotklim kan je ook boven aankomen, maar er moest nog wat spektakel zijn”, zei Evenepoel. "Jammer aan de etappe van vandaag, zo’n steile klim afrijden in finale, mag wel eens over nagedacht worden."

Niveau

Evenepoel stuitte tegen een ongenaakbare Juan Ayuso, terwijl hij ook de achtervolgers niet kon volgen. "Het was jammer dat ik op driehonderd meter van de top moest lossen, maar ik mag ook nog niet te veel verwachten. Ik ben tevreden met mijn prestatie gezien wat er de afgelopen maand is gebeurd. Ik rijd tenslotte tegen allemaal renners in heel goede conditie, die in volle aanloop zijn naar de Tour."

Toch heeft de wereldkampioen nog kans op de eindzege. Er wacht nog een tijdrit en hij heeft 46 seconden achterstand op leider Skjelmose. "Morgen wordt niet zo rustig als iedereen denkt. De dag erna is het zaak om goed te herstellen en superbenen te vinden voor zondag. De aankomst ligt dan bergop dus als het hard gaat in het peloton, kan ik gokken op een sprint."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023