Thijs Zonneveld over fietsen in de hitte: 'Je lichaam komt in een soort koortstoestand'

Het was gisteren loeiheet in de Tour. Thijs Zonneveld legt uit wat dat doet met een lichaam van een renner. Het is een aanslag op het gestel.

Scheldeprijs 2023 elite men

In de tiende etappe van de Tour tikte de termometer dinsdag in de zon zo ongeveer de 40 graden aan. Dan is het al warm als je gewoon langs het parkoers staat als toeschouwer, laat staan dat je er meer dan vier uur doorheen moet fietsen.

Het verhaal van 'een lekker rijwindje' gaat dan zeker niet meer op. Sterker nog, Thijs Zonneveld vertelt in de podcast In Het Wiel van AD wat voor aanslag die temperaturen zijn op het lichaam van een renner.

"Van dinsdag gaan renners echt heel veel last hebben. Kijk bijvoorbeeld Bardet... Het was en heel heet en hij moest heel diep gaan. Op een gegeven moment zegt je maag dan: 'je kan wel suikers erin blijven kieperen, maar, nee, hou op!' Dus die is gewoon gaan overgeven. Hij rijdt die rit uit en overleeft het wel, maar echt op z'n tandvlees. In plaats van te herstellen, wat klassementsrenners meestal doen in een overgangsrit, is dit alleen maar een extra aanslag."

En dat geldt zeker niet alleen voor maag en darmen, vervolgt Zonneveld zijn betoog. "Die hitte maakt dat je lichaam in een soort koortstoestand komt. En als je dan als renner 's avonds in je bed ligt en je bent niet afgekoeld en dat lichaam blijft maar werken. Je zou het eigenlijk eens moeten meten, maar er zijn renners die liggen dan met 38,5 in hun bed."

Dat zorgt weer voor allerlei andere problemen. "Je wordt 's ochtends wakker met een rusthartslag die zomaar tien of vijftien slagen hoger is dan normaal. En dan moet je weer verder. Je vergeet echt hoe dat gaat doorwegen in zo'n grote ronde." Je beluistert de hele podcast hieronder.

Aanstande vrijdag met de aankomst op de Grand Colombier en zaterdag en zondag in de Alpen belooft het wederom warm te worden volgens de huidige voorspellingen. Met name op zaterdag staan er in het dal temperaturen van boven de 30 graden op het menu. Uiteraard zal het hoe hoger de renners komen wel iets afkoelen, maar warm blijft het.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023