Dit zijn volgens ons de 10 meest opvallende renners van deze Tour

Je hebt natuurlijk het algemeen klassement, maar er is meer dan het geel in de Tour. Dit is onze eigen top 10!

Tour de France 2023 - stage 16 ITT

Wielrennen draait om veel meer dan alleen maar degene die het snelst van A naar B is gereden, of in het geval van deze Tour van B(ilbao) naar P(arijs. Jonas Vingegaard wint het geel in de Tour, maar onze redacteur maakte eigen klassement op. Dit is zijn alternatieve Tour Top 10!

1) Wout van Aert

Misschien niet zo met stip op één als vorig jaar, maar ook dit jaar is Wout van Aert wat mij betreft weer de meest attractieve en opvallendste renner van de afgelopen Tour de France. Het gevaar is dat je al zijn strapatsen na vorig jaar - en ook al Tours daarvoor - normaal gaat vinden. Is het niet. Van Aert op 1!

2) De tandem Vingegaard/Pogacar

Natuurlijk kan ik ook niet om de twee klassementsmannen heen die van deze Tour zo'n enorm spektakel maakten. Het stuivertje wisselen in het begin, aanvallen van Pogacar vlak voor de toppen van klimmen, de verwoestende tijdrit van Vingegaard, het instorten van Pogacar op de Col de la Loze en zijn wederopstanding in de Vogezen; het geel en wit stelden niet teleur!

Pogacar liet zich zelfs nog twee keer zien op de Champs! (Al maakte Jumbo-Visma daar dan weer een wat mindere beurt.)

3) Victor Campenaerts

De Vocsnor is van een heel ander niveau dan de twee hierboven, maar maakte er - zeker in de laatste Tourdagen - op zijn eigen manier een spektakel van. Door slimme aanvallen - sommige mensen vinden het dom, maar daar ben ik het niet mee eens - reed hij zich in de kijker en zorgde hij ervoor dat Pascal Eenkhoorn nog bijna een rit kon winnen.

4) Jasper Philipsen

De Belg was verreweg de beste sprinter deze Tour. Hij pakte het groen en veel ritzeges. Maar daarnaast viel Philipsen toch ook we op door wat merkwaardige moves onderweg. Ik kies geen partij - ook al omdat ik het vaak ingewikkelde kwesties vond - maar voor discussie zorgde hij zeker.

5) Wout Poels

Na al die Belgen in dit lijstje, wil ik natuurlijk ook chauvinistisch zijn en daar is ook alle reden voor... Wout Poels won op schitterende wijze de rit naar Saint Gervais Mont-Blanc door zijn mede-Wout op het steilste stuk te lossen. Als je Van Aert te snel af bent, verdien je eigenlijk sowieso een plek in dit lijstje. Voor Poels betekent het na L-B-L een tweede kroon op z'n loopbaan.

6) Pello Bilbao

Wout Poels z'n ploeggenoot bij Bahrain Victorious won al eerder een rit in de Tour en was dus de eerste renner van die ploeg die Gino Mäder een eerbetoon kon geven. Dat deed hij al bij de start door op sympathieke wijze een goededoelenactie van de overleden Zwitsers over te nemen. Hij herplantte aardig wat bomen met zijn fraaie ritwinst en verder ook een uitstekende Tour. Zesde in het echte klassement, zesde in dit klassement!

7) Matej Mohoric

De derde Bahrain Victorious-etappewinst kwam op naam van Matej Mohoric. Dat deed hij in een juweel van een etappe, maar vooral de monoloog over hoe het is om wielrenner te zijn in de Tour na afloop van de etappe beklijft. Hop, gewoon nog een keer bekijken!

8) Krists Neilands

Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van Krists Neilands voor deze Tour de France. Nou ja, niet helemaal waar. Ik had zijn naam weleens langs horen komen, maar dan meer zoals je Karsten Kroon over koeien, ezels en geitjes langs het parkoers hoort.

Maar de Let Neilands bleek deze Tour niet alleen een heel goede, maar ook nog eens heel aanvalslustige wielrenner. Hij won bijna de rit die Pello Bilbao uiteindelijk won, maar kwam net tekort.

9) Mads Pedersen

Schrijf Mads Pedersen maar op voor het WK in Glasgow - helemaal als het Schots weer is (z'n landgenoot Kasper Asgreen kun je ook noteren trouwens). De sterke Deen won niet alleen een rit, maar viel ook heel veel aan. Hij voelde zich ook nog eens niets te groot om te werken en zo de bollentrui voor Ciccone (mede) veilig te stellen.

10) Sepp Kuss

Wat moet Jumbo-Visma zonder Sepp Kuss. De goedlachse Amerikaan staat altijd paraat voor zijn kopmannen. Nadat hij al belangrijk was voor Roglic in de Giro stond hij er deze Tour gewoon weer. Helaas werd hij daarvoor beloond met een flinke val in de voorlaatste etappe.

Tour de France
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023