Sporza-commentatoren Van Gucht en Beyen over SD Worx: 'Ze kunnen zich toch wel één keer uitsloven voor Lotte?'

Lotte Kopecky kon gisteren andermaal niet sprinten voor de zege. De Belgische pers is het zat en ze vragen zich af of ze nog wel op haar plek zit bij SD Worx. (Het doet denken aan Van Aert/Jumbo-Visma..)

Tour de France Femmes stage 6

Lotte Kopecky zou je kunnen zien als de vrouwelijke Wout van Aert. Snelle benen, maar ook bergop kan ze behoorlijk mee. En belangrijker: ook de Vlaamse pers maakt zich druk over haar positie binnen een Nederlandse ploeg.

SD Worx kreeg er de afgelopen dagen flink van langs over hun soms wat vreemd aandoende tactiek in de koers en daar komt nu een nieuwe dimensie bij vanuit Sporza-commentatoren Ruben Van Gucht en Ine Beyen. Het commentaarduo neemt ook iedere dag een podcast op na de etappe in de Tour de France Femmes.

In die van gisteren trekken ze fel van leer over het feit dat SD Worx niet meer doet om er een sprint van te maken. Nu kwam het peloton net tekort om Emma Norsgaard nog bij te halen in de straten van Blagnac.

"Waarom ontbrak SD Worx opnieuw in de achtervolging? Ze kunnen zich toch wel één keer uitsloven voor Kopecky? Eén seconde meer was genoeg", steekt Ine Beyen van wal.

Het duo ziet ook aan Kopecky dat ze baalt van de keuzes van haar team. "Je zag dat ze het niet eens was met de ploegentactiek vandaag. Eigenlijk al tijdens deze hele Tour. Het waren opgekropte frustraties. Het is nu wel duidelijk dat er niet voor Kopecky gekozen wordt. En dat haar kansen niet verzoenbaar zijn met de doelen van de ploeg. Het is zelfs opvallend hoe weinig er voor haar gekozen wordt."

Gele trui Vollering

Net als Jumbo-Visma in de Tour is het doel van SD Worx niet om zoveel mogelijk (Belgische) ritzeges binnen te halen. Het geel voor Vollering staat voorop. Maar daar willen Beyen en Van Gucht niks van weten.

"Het is niet omdat je voluit voor de gele trui van Vollering gaat en daarvoor al die mogelijke ritzeges opzijschuift, dat Vollering ook daadwerkelijk de Tour zal winnen. Bovendien kan Kopecky, mits een beetje hulp, die zeges heel makkelijk binnenhalen."

Volgens Van Gucht gaat de vergelijking met Wout van Aert en Jumbo-Visma bovendien ook niet helemaal op. "Die Tour duurt drie weken en heeft meerdere bergetappes. Daar is energie sparen voor de knechten nuttig, omdat het later van pas kan komen. Hier is er één bergetappe waarin het uiteindelijk toch zal neerkomen op een vrouw-tegen-vrouwduel. De helpers zullen geen rol spelen."

Ligt Kopecky wel goed in de groep?

Beyen en Van Gucht vingen ook signalen op dat Lotte Kopecky niet helemaal goed in de groep ligt bij de rest van haar teamgenootjes van SD Worx. Ze halen daarvoor Marijn de Vries aan, die namens Sporza in Frankrijk is.

"Marijn vertelde dat na haar ritoverwinning op dag één alle rensters voorbij Kopecky reden. Ligt ze wel goed in de groep? En willen ze genoeg doen voor haar? Ze doen ons geloven van wel. De hele ploeg van SD Worx kwam haar wel tijdens het live-interview in Vive Le Vélo feliciteren met de nodige toeters en bellen. Daar waren haar ploeggenotes dan weer wel op de afspraak."

Maar Van Gucht twijfelt aan de oprechtheid van dat gebaar. "Er was op voorhand een kartonnen bord gemaakt, dan vervalt de spontaniteit. Volgens mij was dat een idee van het socialmediateam, dat daar een leuke video in zag."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023