Column | Ik wil, nee ik eis van de Wielergoden, dat Wout van Aert wereldkampioen tijdrijden wordt

Onze redacteur is vrijdag bij de tijdrit voor een Belg. Hij legt uit waarom hij wil, nee eist, dat Wout van Aert wereldkampioen tijdrijden wordt.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Ik weet dat het niet zo werkt. Als de gewone God al op mysterieuze wijze te werk gaat, dan de Wielergoden helemaal. Ze nemen zomaar levens, hebben jarenlang Thomas Voeckler getolereerd in het peloton en doen nog veel meer andere wrede dingen. Een solovluchter twintig meter voor de streep laten opslokken door een aanstormend peloton, hoe durf je?!

Laat hem vliegen!

Maar toch vind ik dat ze aankomende vrijdag voor één keer maar eens rechtvaardig moeten zijn. Geef Wout die dag de watts die hij verdient. Bij Vingegaard kon het op de dag van de waarheid in de Tourtijdrit, dus nu kan het bij Van Aert ook. Laat hem denken dat z'n powermeter kuren heeft. Laat hem vliegen!

Eigenlijk is het geen oproep, maar een eis. Het is leuk geweest met al die tweede plekken. Het lijstje begint imposante vormen aan te nemen. De cross en de weg bij elkaar opgeteld staat hij na zondag al op tien zilveren WK-medailles. Joop Zoetemelk moet zich zorgen gaan maken dat hij niet tweede wordt op De Ranglijst Der Eeuwige Tweedes.

De meest pijnlijke tweede plek zal wellicht die van twee jaar geleden op het WK tijdrijden in eigen land zijn geweest. Filippo Ganna klopte hem in Brugge met zes seconden. Vorig jaar deed Van Aert niet mee aan het WK tijdrijden, dus dit WK is zijn eerste kans op revanche.

Tekst gaat door onder de advertentie

UCI-reglement 2.104.95

Mathieu van der Poel won afgelopen zondag de wegwedstrijd deels op revanchegevoelens jegens twee Australische pubermeisjes die vorig jaar z'n nachtrust probeerden te verstoren in Wollongong. Nu zijn twee Australische pubermeisjes wel wat anders dan een Italiaanse krachtpatser die een miljoenmiljard watts kan wegtrappen, maar toch...

Wielergoden, laat dat traumaatje van Brugge hem vrijdag net de paar watts geven die hem sneller doen rijden dan Ganna en Evenepoel. Doe ook niks geks met windrichtingen of regen waardoor er opeens een type a la Tobias Foss komt bovendrijven.

Vrijdag moet de man winnen die al zoveel tweede plaatsen vergaarde, die dit seizoen al zo sterk was maar toch zo weinig grote wedstrijden won, die zichzelf als een van de beste wielrenners ter wereld kan wegcijferen in het ploegbelang.

Als het niet gebeurt moet de UCI maar eens ingrijpen: wielergoden geschorst vanwege overtreding van reglement 2.104.95, Use of Prohibited Methods to Influence The Race. Ik geef jullie nog één kans, beste Wielergoden. Kom op man, zowel Mathieu als Wout een regenboogtrui, daar moeten jullie toch ook voor vallen?

Columns
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023