Misschien wat onbekend: het Nederlandse Pon.bike is het grootste fietsenmerk ter wereld, dit is hun indrukwekkende merkenportfolio

Het Nederlandse Pon.bike is de moedermaatschappij van wat heel wat bekende merken en daarmee de grootste fietsenproducent ter wereld. Een overzicht.

Vuelta Espana 2023 - Stage-6

Nederland fietsland en dus zou je denken dat er een groot Nederlands (race)fietsmerk is. Maar een eerste blik leert wat anders: Specialized en Trek zijn Amerikaans; Canyon is Duits. Maar de schijn bedriegt, want 'achter de schermen' is er wel degelijk een heel grote Nederlandse speler in de fietswereld actief.

Familiebedrijf

Pon.bike is de naam. Een Nederlandse paraplu-organisatie die heel veel verschillende merken in z'n portefeuille heeft. Pon is van oudsher een Nederlands familiebedrijf, in 1895 in Amersfoort opgericht door Mijndert Pon. Inmiddels heeft het hele bedrijf (Pon Holdings) zo'n 16.000 werknemers (waarvan 6.000 in Nederland) verspreid over 34 landen en 6 continenten.

De omzet van de holding bedraagt 7,5 miljard, waarmee het een van Nederlands grootste bedrijven is. Een tak van de holding is de Nederlandse importeur voor onder andere Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Lamborghini en Porsche, maar wij focussen even op de fietstak.

Cervélo, Cannondale

Pon.bike is de eigenaar van heel veel verschillende fietsmerken en aanverwante bedrijven. Het gaat om 20 fietsmerken, waaronder de meer op racefietsen gespecialiseerde Cervélo, Cannondale en FOCUS. Ook Santa Cruz, dat meer op MTB's focust is onderdeel van Pon.bike.

Daarnaast is Pon.bike ook de eigenaar van fietsenmerken die zich niet specifiek op de sportieve markt richten, zoals bijvoorbeeld Gazelle, Veloretti en Union. In totaal zitten er twintig fietsenmerken in de portfolio van het bedrijf.

Tekst gaat verder onder de advertentie 

Fietsaccesoires

Maar daar blijft het niet bij, want ook fietsaccesoires maken onderdeel uit van het bedrijf. Wie heeft er niet iets in z'n huis liggen van BBB Cycling? Nou, dat is dus ook van Pon.bike. Onlangs namen ze bovendien Nimbl over, de wielerschoenenleverancier van Jumbo-Visma. En ook Swapfiets is onderdeel van het enorme bedrijf.

In 2002 verkochten ze 2,8 miljoen nieuwe fietsen en daarmee is het naar eigen zeggen de grootste fietsenproducent ter wereld.

Materiaal
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023